Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je 125.000 evra pomoći projektima Srba u Mostaru, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 100.000 KM, kažu u Koordinaciji Srba Mostara.

Na sastanku predstavnika devet udruženja koja čine Koordinaciju sa Vučićem i Dodikom u Mostaru početkom sedmice spomenuta je izgradnja puta u naselju Dabićevina u Bijelom Polju kod Mostara za koju će biti izdvojeno 43.000 od 125.000 evra koje je obećala Srbija.

Dogovoreno je da ostatak novca udruženja dogovorom rasporede na projekte i manifestacije koje organizuju, dodaju iz Koordinacije.

Iz Koordinacije su saopštili da su od Vučića i Dodika zatražili političku podršku za rješavanje brojnih problema s kojima se susreću i ukazali im da imaju neravnopravan položaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i gradu Mostaru.

Vučić i Dodik su obećali značajnu podršku Srbima u Mostaru i pozvali ih da djeluju jedinstveno, navode iz Koordinacije.

Predsjednik Srbije je tada istakao da Srbija želi da pomogne projektima koji su od vitalnog značaja i zatražio od Koordinacije da rade zajedno i složno na zaštiti i opstanku srpskog naroda u Mostaru.

Iz Koordinacije ocjenjuju da će posjeta Vučića Mostaru i nastup Srbije, kao zemlje partnera na Međunarodnom sajmu privrede, imati velike pozitivne efekte, kako za odnos Mostaraca prema Srbiji, tako i za Srbe u ovom gradu.

“Srbija je u Mostar došla sa prijateljskim porukama, sa najjačim sastavom privrednika, a od predsjednika Vučića dobili smo značajne poruke podrške”, navode iz Koordinacije.

Vučić i Dodik, prvog dana posjete u Hercegovini, u ponedjeljak, 9. aprila, obišli su i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru koja je u izgradnji, te održali sastanak sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Vučić je obećao da će Srbija izdvojiti 300.000 evra za obnovu Saborne crkve, sredstva kojima bi se mogli završiti grubi građevinski radovi. Pomoć za ostatak radova obećao je i predsjednik Dodik.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, koja je zapaljena pa minirana u junu 1992. i jedini je veliki vjerski obejakat u BiH koji nije obnovljen, obnavlja se najviše uz pomoć Republike Srpske i Srbije.

 

Izvor: Srna