Данас је првим овогодишњим орезивањем винове лозе и традиционалним заливањем чокота вином породица Вукоје у Царским виноградима, смјештеним на локалитету Ушће код Требиња, прославила празник Светог Трифуна, заштитника виноградара.

Винарија Вукоје је је овим означила и почетак нове виноградарске сезоне за коју се очекује да буде успјешна као и претходне. Обреду и послужењу које је уприличено за новинаре и госте испред Виноградареве куће у најстаријем винограду у Босни и Херцеговини присуствовао је и старјешина Саборног храма у Требињу Младен Жуловић, који је овом приликом домаћинима пожелио добар род и успјешну годину.

Радован Вукоје, директор Винарије Вукоје, је овом приликом истакао да је данашњим чином резидбе означено буђење винограда.

„Данас креирамо оно што ћемо имати сутра у чаши, на столу, јер управо кроз резидбу ми добијамо врхунско грожђе, а потом из врхунског грожђа добијамо и врхунска вина… Управо је рад на винограду најбитнија ствар, јер се у њему сублимира и вријеме, какво је у винограду и земља на којој је виноград, али и човјек који ради са виноградом“, додао је Радован Вукоје овом приликом.

Послушајте аудио запис цијеле изјаве Радована Вукоја:

Винарија Вукоје годишње производи између 120 и 180 хиљада бутеља врхунског херцеговачког вина, које је већ одавно, осим на домаћем на коме је један од лидера, присутно и на бројним иностраним тржиштима на више континената.

Херцеговина Промо / Радио Падрино, фебруар 2017.