Danas je prvim ovogodišnjim orezivanjem vinove loze i tradicionalnim zalivanjem čokota vinom porodica Vukoje u Carskim vinogradima, smještenim na lokalitetu Ušće kod Trebinja, proslavila praznik Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara.

Vinarija Vukoje je je ovim označila i početak nove vinogradarske sezone za koju se očekuje da bude uspješna kao i prethodne. Obredu i posluženju koje je upriličeno za novinare i goste ispred Vinogradareve kuće u najstarijem vinogradu u Bosni i Hercegovini prisustvovao je i starješina Sabornog hrama u Trebinju Mladen Žulović, koji je ovom prilikom domaćinima poželio dobar rod i uspješnu godinu.

Radovan Vukoje, direktor Vinarije Vukoje, je ovom prilikom istakao da je današnjim činom rezidbe označeno buđenje vinograda.

„Danas kreiramo ono što ćemo imati sutra u čaši, na stolu, jer upravo kroz rezidbu mi dobijamo vrhunsko grožđe, a potom iz vrhunskog grožđa dobijamo i vrhunska vina… Upravo je rad na vinogradu najbitnija stvar, jer se u njemu sublimira i vrijeme, kakvo je u vinogradu i zemlja na kojoj je vinograd, ali i čovjek koji radi sa vinogradom“, dodao je Radovan Vukoje ovom prilikom.

Poslušajte audio zapis cijele izjave Radovana Vukoja:

Vinarija Vukoje godišnje proizvodi između 120 i 180 hiljada butelja vrhunskog hercegovačkog vina, koje je već odavno, osim na domaćem na kome je jedan od lidera, prisutno i na brojnim inostranim tržištima na više kontinenata.

Hercegovina Promo / Radio Padrino, februar 2017.