Izvor: Slobodna Dalmacija / Tanjug

Investitori na Ivanici u BiH grade vile na parcelama u toj zemlji, ali se dešava da se bazeni i terase nalaze u Župi dubrovačkoj, u Hrvatskoj kako bi imale bolji pogle na more.

Kako prenosi „Slobodna Dalmacija“, neki investitori ne pridržavaju se zakona, ulaze u parcele na području BiH, ali grade vile iznad samog graničnog prelaza. Takvih je svake godine sve više, a za jednu se vilu zna da su joj balkon i bazen u Hrvatskoj.

Granica bi trebalo da ide sredinom brda, ali graditelji svako brdo poravnaju da bi imali što bolji pogled na more i Župu dubrovačku, kažu nezadovoljni mještani Župe koji su pozvali nadležne institucije kako bi utvrdili da zgrade prelaze na njihovo zemljište.

Prvi put su reagovali 2007. godine kada je međudržavna komisija utvrdila da se najbliži objekat nalazio samo jedan metar od granice, iako bi po propisima trebalo da bude udaljen 100 metara ako ometa bezbjednost i preglednost državne granice.

Policijska uprava reagovala je takođe te godine i tada, prema njihovim provjerama, nijedan objekat nije ušao u Hrvatsku, nije došlo do povrede državne granice, a svi građevinski radovi u skladu su s prostornim planovima nadležne opštine u BiH.

Međutim, objekat najbliži granici, u međuvremenu je dobio balkon i bazen pa je zbog toga i nastala „reklama“ – Vila u BiH, balkon u Hrvatskoj.

U Geodetskoj upravi Hrvatske kažu da im se niko od mještana u Župi dubrovačkoj nije obratio, a ako zatraže provjere, to će biti učinjeno u zakonskim okvirima.

Načelnik opštine Župa dubrovačka Silvio Nardeli potvrdio je za ovaj list da su na inicijativu meštana 2007. godine zatražili od MUP-a provjeru gradnje na Ivanici, a najavio je mogućnost novog utvrđivanja stanja ako za to bude potrebe, jer prije šest godina nije bilo ni približno vila koliko ih je danas.

Za investitore je najvažnije da vile imaju dobar pogled na more da bi privlačili turiste koji ih unajmljuju zbog velikih razlika u cijeni noćenja između Ivanice i Dubrovnika.