Najveća svjetska enciklopedija Vikipedija obilježava 15. godina postojanja. Povodom toga, u više od 90 gradova širom svijeta obilježiće se Vikipedijin dan, a jedna od centralnih aktivnosti organizovaće se u Istočnom Sarajevu. Istočno Sarajevo biće domaćin i Wikimedia Start Republika Srpska 2016 konferencije.
 

 

Otvorenu i višejezičnu enciklopediju, osnovao je 15. januara 2001. godine Džimi Vels, u želji da ubrza njenu prethodnicu – Nupediju, čiji su okviri i tehnologija bili spori u ostvarivanju misije da cjelokupno ljudsko znanje bude dostupno svima. 15 godina kasnije, Vikipedija je postala sinonim za onlajn enciklopediju i jedan od najposjećenijih sajtova. Statistike govore da je upravo Vikipedija najposjećeniji sajt na svijetu u kategoriji obrazovnih veb sajtova, dok je u globalnom domenu u top 6. Izmedju 80 i 100 hiljada urednika svakodnevno unosi više stotina novih članaka i na desetine hiljada izmjena. Trenutno Vikipedija ima 37 miliona članaka na 291 jeziku, dok svakog mjeseca bilježi više od pola milijarde pregleda.

U čast pokretanja Vikipedijinog sajta, svakog 15. januara širom svijeta obilježava se Vikipedijin dan. Pripreme za proslavu 15. rodjendana uveliko se dovode kraju kako bi 15. januara 2016. u više od 90 gradova širom svijeta Vikipedija proslavila svoj rodjendan. Istočno Sarajevo biće jedini grad – domaćin iz regiona u kom će Vikimedijina zajednica organizovati rodjendanski koktel.

Wikimedia Start Republika Srpska 2016

U okviru proslave, dan kasnije, 16. januara, organizovaće se i Vikimedijina konferencija pod nazivom Wikimedia Start Republika Srpska 2016 na kojoj će govoriti urednici i korisnici Vikipedije na srpskom jeziku, predstavnici Vikimedijine Zadužbine, kao i predstavnici Vikimedijine zajednice iz Republike Srpske. Pored osnovnog upoznavanja sa Vikipedijom i ostalim Vikimedijinim projektima, teme konferencije izmedju ostalih biće saradnja sa obrazovnim i GLAM institucijama, razvoj slobodnog sadržaja u Republici Srpskoj i autorska prava kroz upotrebu Creative Commons licenci.

Zadužbina Vikimedija je medjunarodna neprofitna organizacija koja koordinira mnogobrojnim projektima od kojih je najpoznatiji Vikipedija. Širom sveta osnovani su nacionalnih ogranaka sa kojima deli iste ciljeve i održava Vikipediju i druge  višejezičke viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikicitat, Vikiverzitet, Vikimedijinu ostavu i dr.

Vikimedijina Zajednica Republike Srpske je zvanično priznata korisnička grupa urednika i korisnika Vikimedijinih projekata u Republici Srpskoj. Zajednica je koncipirana i utemeljena na principu nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja koje svoje ciljeve ostvaruje na isključivo neprofitan način.

 

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu