U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ juče je u okviru projekta „PrEUzmi inicijativu“ održana peta javna debata o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja Evropskoj uniji. Uvodničar je bio šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark. Debati su prisustvovali privrednici i predstavnici lokalne uprave, javnih ustanova, udruženja i organizacija.

Vigemark je razgovarao i sa načelnikom opštine Milenkom Avdalovićem.
Učesnici debate imali su priiliku da dobiju savjete od stručnjaka iz regiona, kao i da posjete štandove sa informativnim materijalom o projektima podrške ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH koje finansira EU.

Vigemark je naveo da je cilj debata da čuje direktno od građana koje su njihove potrebe i šta očekuju od članstva u EU.

On je rekao proces evropskih integracija nije samo tema za političare, nego i poljoprivrednike, profesore, učenike, domaćice i sve druge građane koji vrijedno rade.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je sa Vigemarkom razgovarao o više različitih tema vezanih za opštinu Nevesinje.

– Upoznao sam ambasadora sa ličnom kartom opštine, realizovanim projektima, prioritetima za budućnost, ali i našim očekivanjima od fondova Evropske unije – istakao je Avdalović. On je rekao da je Vigemark shvatio važnost rekonstrukcije magistralnog puta Nevesinje – Mostar, te ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu. Specijalni predstavnik Evropske unije je sa svojim saradnicima upoznao rukovodstvo opštine Nevesinje sa grantovima koje će u narednom periodu biti na raspolaganju lokalnim zajednicama u BiH.

Izvor: Radio Nevesinje