Kako naći odgovarajuću radnu snagu i kako zaustaviti masovni odlazak radnika? To su neka od pitanja na koja se tražio odgovor na Sajmu zapošljavanja i preduzetnišptva, koji je održan u Trebinju.
Na sajmu je jedanaset poslodavaca iz Trebinja ponudilo 140 radnih mjesta, ali interesovanje nije bilo veliko.

Ako je suditi prema ponudama koje su juče predstavili trebinjski privrednici, posla ima u turizmu, ugostiteljstvu, metalskoj industriji, prodaji …

– Do sada smo problem rješavali prekvalifikacijom unutar firme. Trebaju nam brusači, varioci… – ističe Branka Ratković, direktorka Industrije alata.

U potrazi za radnom snagom je i Nataša Starović, „Segment d.o.o.“

– Tražimo elektroinženjere, elektrotehničare sa srednjom stručnom spremom – precizirala je Nataša Starović.

Dok poslodavci traže radnike različitih kvalifikacija i zanimanja, interesovanje nezaposlenih da na ovaj način dođu do posla nije bilo veliko.

– Odradio sam pripravnički staž. Јoš uvijek važem, vidjeću šta ću. Posao tražim, pa šta naleti – ističe diplomirani pravnik bez zaposlenja, Bojan Ninković.

Trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Trebinju ima 1.800 aktivnih tražilaca posla, što je manje nego čak 1990. godine, kada je trebinjska privreda bila u punoj snazi. Izvjestan broj radnika je zaposlen kroz stimulativne programe gradske uprave, ali evidentno je da je ogroman broj radnika iz Trebinja posao našao u susjednom Dubrovniku, gdje su plate znatno veće.

– Sada i da imamo investitora kojem je potreban veći broj radnika, pitanje je da li bismo mogli popuniti te potrebe – istakao je Mirko Đurić, gradonačelnik Trebinja.

Neophodno je maksimalno rasteretiti poslodavce kako bi se radnicima i ovdje mogle obezbijediti veće plate, inače se teško može zaustaviti trend odlaska radnika, istakli su organizatori i učesnici sajma. Oni koji tek treba da biraju zanimanje mogli su da se upoznaju sa izborom koji im nudi srednja tehnička i srednja stručna škola.

U okviru sajma predstavljen je i projekat podrške kroz dodjelu nepovratnih sredstava za start-apove, mala i srednja preduzeća, koji  uz podršku Sarajevske regionalne razvojne agencije i Švedske ambasade provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

 

 

Izvor: RTRS