U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba vezova „Zlatne niti ćirilice“ Udruženja Beo-etno vizija iz Beograda.
Izložbu je organizovalo Srpsko udruženje „Ćirilica“ iz Trebinja, povodom Dana slovenske pismenosti i krsne slave udruženja – Svetih Ćirila i Metodija.

Cilj izložbe je da pokaže kako ljepota ćirilice može da posluži kao inspiracija.

Trideset pet vezova nadahnuto je ćiriličkim slovima iz rukopisnih knjiga srpskog srednjeg vijeka. Slova su iz Miroslavljevog i Radoslavljevog jevanđelja, Velikog dečanskog molitvenika i drugih kaligrafskih knjiga. Beogradsko udruženje „Beo-etno vizija“ već sedam godina, od svog osnivanja, bavi se rijektkom i zaboravljenom vještinom-vezom i zlatnovezom, a inspiraciju pronalaze u srpskim manastirima, rukopisnim knjigama i ljepoti ćirilice.

– Iskustva su nam odlična. Ljudi su oduševljeni kad vide ova spektakularna slova i to nam daje nove ideje i nova razmišljanja šta sljedeće da radimo. Savisnki bukvar , koji je radila Ćirilica će biti naša sljedeća tema – rekla je Vera Avlijaš-Udruženje.

Od praistorije do današnjeg doba, prekrivni i odjevni predmeti ukrašavani su različitim tehnikama veza. Ornamenitku uglavnom čine floralni i geometrijski elementi koji se uopšte koriste za ukrašavanje crkava, oltara i same tkanine.

– Ono što je najznačajnije kada je u pitanju vez, jeste da je BiH, odnosno Republika Srpska 2014. godine uvrstila Zmijanski vez na UNESKO listu nematerijalnog nasljeđa i to je prvi elemenat kada je u pitanju nematerijalno nasleđe – istaklao je Božana Đuzelović-kustos-etnolog.

Udruženje „Beo -etno viziju“ čine samo četiri žene, koje se bave očuvanjem tradicionalne kulture, čime ujedno čuvaju identitet svog naroda kroz vjekovno postojanje.

 

Izvor: RTRS