Dok se na našim prostorima stidljivo spominju obnovljivi izvori energije i realizacija ovakvih projekata je uglavnom namjenjena za uzak krug ljudi bliskih vlasti, u Dubaiju je već nekoliko godina aktuelna gradnja grandiozne solarne elektrane koja će, kada bude završena, snabdijevati električnom energijom 1,3 miliona domaćinstava.

Duboko u pustinji Dubaija smještena je jedna od najvećih solarnih elektrana na svijetu koja koristi koncentrisanu sunčevu energiju, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum solarni park. Ova 13,6 milijardi dolara vrijedna investicija naziv je dobila po emiratskom vladaru, tačnije, predsjedniku Vlade UAE, Muhamedu bin Rašidu Al Maktumu.

Sama elektrana trenutno se sastoji od 2,3 miliona „ogledala“ sa instalisanom snagom 213 megavata. U trećoj fazi, koja je trenutno u realizaciji i koja će biti dovršena do 2020. godine, ugradiće se još tri miliona dodatnih ogledala, a instalisana snaga elektrane biće veća od 1000 MW (što je približno zbiru instalisane snage TE Gacko, TE Ugljevik, HE Višegrad i HE Trebinje).

Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za snabdijevanje 1,3 miliona domova, a procjenjuje se i da će emisije karbon dioksida (CO2) smanjiti za 6,5 miliona tona godišnje, piše CNN.

Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplativija jer omogućuje čuvanje i akumulaciju energije za noći, te oblačne dane. Ogledala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tekućinu od otopljene soli. Prikupljena toplota zatim pokreće turbinu i tako generiše električnu energiju.

Ovakav način rada, omogućava proizvodnju električne energije čak i u slučaju nedostatka sunca. Kapacitet glavnog spremišta dovoljan je za akumulaciju 15 sati energije.

Izvor: Jutarnji list / CNN / Youtube