Anketa pod nazivom „Gdje planirate potrošiti turističke vaučere Vlade Srpske“, na kojoj ste imali priliku da se izjasnite u  proteklih sedam dana na stranicama našeg portala je završena, a najviše glasova je osvojila destinacija Rafting na Tari. Drugo mjesto na anketi zauzima grad Trebinje, a treće olimpijska ljepotica Jahorina.

Tim povodom smo u studiju ugostili direktora Turističke organizacije grada Trebinja i predsjednika Koordinaciong odbora Turističkih organizacija RS, Marka Radića.

Prema njegovim riječima Trebinje je u Republici Srpskoj mjesto broj jedan, kada je turizam u pitanju.

„Naravno da je vaš portal vezan isključivo za Hercegovinu, te vjerujem da su glasači i posjetioci portala bili mahom iz Hercegovine, a prema njihovim glasovima rafting na Tari je sjajno adrenalinsko iskustvo“, rekao je Radić.

Na pitanje kako se trebinjski hotelijeri i ugostitelji pripremaju za nadolazeće ljeto i da li se očekuju promjene Radić ističe  da je izvjesno da će promjena da bude, s obzirom da od polovine marta pa sve do posljednjih dana ugostiteljski objekti su bili potpuno zatvoreni, kao i granični prelazi.

„Generalno ćemo kada su noćenja u pitanju imati velike gubitke, sigurno oko 50 ili 60 hiljada realnih noćenja u gradu Trebinju nije ostvareno. Što se tiče ugostiteljskih objekata, sigurno da i oni imaju želje, da imaju nadanja, planiraju sezonu kako će da provedu, kako ce da prihoduju, da spase svoje zaposlene. Vjerujem da će i ove mjere koje Vlada donosi u vidu vaučera, koji će biti podjeljeni,  dosta da doprinesu i da animiraju turiste da dodju na jug, ovo ljeto“, kazao je Radić.

Kako je objasnio turistički vaučeri su inicijativa koja je  potekla od Privredne komore RS i Turističke organizacije RS uz saglasnost svih lokalnih i gradskih turističkih organizacija putem koordinacionog odbora. Ova inicijativa je naišla na razumijevanje Ministarstva trgovine i turizma i na kraju i sama predsjednica RS se založila da sve uspije, tako da ova mjera dodjele vaučera ide pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović.

Vaučere će da štampa Službeni glasnik RS, a za ovaj projekat sredstva će da budu izdvojena iz jednog od Kompenzacionih fondova RS. Projekat će da provede Ministarstvo trgovine i turizma RS i u ovom momentu su izašle i uredbe, kojima su uspostavljene mjere na koji način će ti vaučeri biti dodjeljivani.

„Tu će da budu dva slučaja – Prvi slučaj, odnosno poziv, je aplikacija, biće usmjerena ka smještajnim objektima i turističkim agencijama koje žele da se bave vaučerima. Jedna od mjera je ta da će se , kada su smještajni objekti u pitanju, voditi računa da smještajni objekti imaju izmirene poreze i obaveze do momenta pandemije i da imaju minimum četiri zaposlena lica, a kada su u putanju turističke agencije, oni će morati do momenta pandemije da imaju izmirene sve poreske obaveze i da imaju licencu za rad od Ministarstva trgovine i turizma. Nakon toga slijedi poziv, odnosno aplikacija za fizička lica, koja žele da iskoriste vaučere na nekoj od destinacija RS“, naveo je Radić.

Posted by Hercegovina Promo – Radio Padrino on Уторак, 02. јун 2020.

Turistička organizacija grada Trebinja će obezbjediti dodatnih 30 vaučera u iznosu od 150 KM, a to je prema riječima Radića, inicijativa gradonačelnika grada Trebinja Mirka Ćurića.

 „U ovom momentu je plan nekih tridesetak vaučera, ali moguće da njih bude i više, zavisno od interesovanja i hotelijera, da pomognu ovu cijelu akciju. Plan nam je da podjelimo vaučere za smještajne objekte i za ugostiteljske usluge u okvirima smještajnih objekata. Svi će moći da apliciraju širom regiona i Evrope, ukoliko budu zainteresovani. Vaučeri će, posle našeg poziva koji vjerujem da će biti već sutra, biti otvoreni za prijave. Dobitnike ćemo da izvučemo krajem mjeseca, a već od 5-og do 25-og jula, ti vaučeri će moći da se iskoriste u smještajnim i ugostiteljskim objektima na području grada Trebinja“, pojasnio je Radić.

Kako je naveo privatni smještaj za sada nije obuhvaćen ovom akcijom prije svega jer Vlada na ovaj način pruža podršku sektoru turizma i čuvanju zaposlenja u velikim smještajnim objektima kao što su hoteli koji imaju od 20 – 40 zaposlenih lica, tako da su ove mjere usmjerene ka njima. Privatni smještajni objekti koji će moći da učestvuju su oni koji su registrovani kao dodatna djelatnost i kao samostalni preduzetnici.

Na pitanje koju bi destinaciju preopručio za posjetu u RS kaže da  izbora ima mnogo te se u RS itekako može kvalitetno provesti vrijeme.

„Ono što bih ja preporučio naravno jeste Foča i Rafting na Tari ili da se pravi kombinacija preko turističkih  agencija kao što su aranžman da se posjeti i Višegrad, Andrićgrad, Una, Šipovo, naravno naš administrativni centar sa toliko sadržaja, Banja Luka i naravno naša ljepotica Jahorina“, predložio je Radić.

Jedan turistički vaučer može se iskoristiti na minimum tri noći, a dva vaučera ako se koriste u paketu moći ce se iskoristiti na četiri noći.

 

 

 

HP, jun 2020.