U Trebinju je prikazan dokumentarni film Denisa Bojića „Lica lafore“, snimljen u produkciji RTRS-a.
Višestruko nagrađivani film dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke, koja je u borbi sa laforinom bolešću izgubila kćerku Tatjanu, i postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka protiv opake bolesti, za spas mlađe kćerke Milane i sve oboljele djece širom svijeta.

„Lica lafore“ je priča o nadljudskim naporima porodice Gajić, njihovoj nevjerovatnoj snazi koja je pokrenula planetu u potrazi za lijekom protiv opake bolesti.

Iako je prošlo više od stotinu godina otkako je opisana Laforina bolest, farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja.

– Ovo je priča ne samo jedne porodice, već cijelog svijeta. Ono što su Snježana i Vitomir Gajić uradili za svoje Tatjanu i Milanu i svu djecu širom svijeta, jeste nešto na šta svi zajedno možemo biti ponosni, nešto što će, ja sam duboko uvjeren, tek u godinama ispred nas dati svoj puni doprinos u borbi sa ovom bolešću – istakao je autor filma Denis Bojić.

Nakon brojnih projekcija koje su izazvale veliku pažnju javnosti širom svijeta, film je prikazan u Gornjem domu francuskog Parlamenta. To je prvi put da se u najvišem institucionalnom tijelu Francuske održava projekcija dugometražnog filma, i to sadržaj koji dolazi iz Republike Srpske.

– To prikazivanje je rezultiralo time da će biti predložen amandman čiji je cilj dopuna postojećeg zakona i pomoć države Francuske istraživačkim procesima i porodicama oboljelih od Laforine bolesti i drugih rijetkih oboljenja. Mi pokazujemo svima da je moguće promijeniti stvari, da je moguće uraditi nešto što će doprinijeti svima – dodaje Bojić.

Višestruko nagrađivani film „Lica lafore“ sniman je u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Kanadi, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj, a radnja se paralelno odvija na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.

 

 

Izvor: RTRS