Ekspanzija stanogradnje u Trebinju je u svom vrhuncu. Građevinari na jugu nemaju predaha. Stalna gradnja dosta je promijenila sami izgled grada, a iz godine u godinu Trebinje se širi. Ruševine se pretvaraju u elitna gradska naselja.

Nekadašnja Travunija postala je moderan stambeno-poslovni kompleks Centar, a sada će i nekadašnji Novoteks postati luksuzan stambeno-poslovni kompleks.

„Sada je u planu gradnja modernog stambeno-poslovnog objekta na lokalitetu stari Novoteks, ovo ruglo u centru grada će se pretvoriti u moderan stambeni objekat. Cijena? Cijena je 2.000 maraka i preko, u zavisnosti od orjentacije, položaja stana i naravno kvadrature stana“, rekoa je za ATV Miladin Stević, investitor.

Kako se koji stan nacrta tako se i proda istom brzinom. Raste i cijena kvadrata stana u Trebinju. Već uveliko prelazi 2.000 maraka. Stanogradnja dobrim dijelom puni i gradsku kasu. Veći su prihodi od rente i troškova uređenja gradskog-građevinskog zemljišta, dosta znače i prihodi od poreza na nepokretnost. Sve je ovo dobro poručuju nadležni.

„Imamo i finasijsku dobit imamo i estetsku dobit, odnosno, grad sve više liči na moderan evropski grad, a samim tim tom gradnjom grad je u obavezi da poboljšava infrastrukturu tako da imamo i nove ulice, fontane, trgove, sportske terene, dječija igrališta. Grad jednostavno mora da prati infrastrukturom trend stanogradnje koji je veliki“, istakao je Marko Rikalo, načelnik odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Trebinje.

Toliko je veliki da nedavno sagrađene zgrade u gradu na Trebišnjici nije lako izbrojati. U opštini su izbrojali da će se u narednoj godini praviti najmanje osam novih zgrada što znači da će Trebinje uskoro dobiti oko 500 novih stambenih jedinica, prenosi ATV.

Skoro nijedna lokacija u samom centru Trebinja nije ostala da se na njoj može graditi, upravo zato se najjužniji grad Reppublike Srpske i stalno širi, najviše građevinskih mašina trenutno je u Zasad polju.

 

Izvor: ATV