Brdske i makadamske puteve Kalinovika pretvorili su avanturističke staze po kojima vožnja bicikla predstavlja uživanje u šumama, rijekama, planinama.

Biciklističko sportsko društvo “Zelengora” često je domaćin biciklistima iz Holandije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije i svih gradova Bosne i Hercegovine.

“Staze za vožnju našim krajevima su brojne i veoma atraktivne, većinom brdske i makadamske. Uglavnom su to regionalni makadamski putevi iz Kalinovika u pravcu graničnih opština kao što su Foča, Nevesinje preko Uloga i Morina, Konjic, Sarajevo preko Ljute, Trnovo….

Najljepše i najatraktivnije su svakako brdsko-planinske staze kojima obiluje naša opština, staze preko Treskavice i Zelengore, pa sve do Crvnja.

Na svakoj od tih staza se ima šta vidjeti i uživati u čarobnoj prirodi, jezerima, rijekama, šumama…”, rekli su u BSD „Zelengora“ za SeeSrpsku.

„Za vrijeme Zelengora MTB maratona imamo mnogo posjetilaca, ali ima ih i svakodnevno. Dolaze biciklisti iz Banjaluke, Foče, Bijeljine, Beograda ali i iz inostranstva najviše je Čeha i Slovaka, potom Holanđani, Poljaci su oduševljeni našim stazama, prirodom i gostoprimstvom domaćina“, ističu u BSD „Zelengora“.

Inače, ovo društvo zaljubljenika u prirodu svake godine organizuje Zelengora MTB maraton na kojem stotine učesnika voze bicikl 105 kilometara dok ne naprave krug oko Zelengore.

“Zelengora” je društvo sa 80 upisanih i dvadesetak aktivnih članova. Sportska je, neprofitna i nepolitička organizacija koja okuplja zaljubljenike u sport i prirodu, prije svega u brdski biciklizam.

Osnovala ga je grupa entuzijasta, građana Kalinovika kojima je hobi brdski biciklizam, planinarenje, kampovanje i uopšte boravak u prirodi. Na svoj način brojnim posjetiocima prezentuju prirodna i kulturno istorijska bogatstva svoga kraja, te razvijaju i šalju lijepu sliku u svijet.

 

 

Izvor: SeeSrpska