Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Hercegovine oduševilo je grupu od petnaestak profesora i studenata arheologije iz nekoliko zemalja svijeta.

U okviru međunarodnog projekta koji se finansira iz Fondacije „Marija Kiri“ , mjesec dana će trajati istraživanja na dvije lokacije u Dabarskom polju .

Stigli su arheolozi i i istraživači srednjovjekovnog nasljeđa iz Hong Konga, Sjedinjenih Država, Italije, Španije, Slovenije, sa nekoliko uglednih svjetskih univerziteta i akademija. Sa njima rade i arhelolozi i studenti arheologije iz Republike Srpske. Trenutno se istražuju nekropole u Hateljima i Milavićima. Tragovi govore o kontinuitetu od praistorije do srednjeg vijeka.

– Fascinatan je taj kontinuitet o kojem Evropa ne zna, želimo to da predočimo  i Evropi i svijetu – rekao je Saša Čaval  sa Univerziteta u Redingu.

Sva istraživanja obavljaju se u saradnji sa Republičkim Zavodom za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa . Sumnje da će nešto od arheološkog materijala završiti tamo gdje ne bi trebalo nema, jer će nakon provedenih analiza u Engleskoj i Sloveniji sve biti ustupljeno Muzeju Hercegovine , kažu iz Zavoda.

Arheolozi sa svih strana svijeta oduševljeni su prirodom, ambijentom, a naročito bogatom istorijom ovog kraja.

– Mislim da će ono što ćemo naći biti od zanačaja ne samo za Hercegovinu i Republiku Srpsku, nego za arheološku znanost Evrope i svijeta – istakla je Lucija Grahek iz Instituta za arheologiju iz Ljubljane.

Vrijedna internacionalna ekipa kaže da dobro sarađuju, a veliku zahvalnost duguju opštinama Bileća i Berkovići, i mjesnom stanovništvu koje ima razumijevanja za njihov rad.

Iskopavanjima je prethodilo geofizičko snimanje terena prošle godine, i na osnovu tih nalaza odabrane su lokacije na kojima se očekuju značajna otkrića. Tako bi i ovaj dio naše istorije , trebalo da posatane poznat i široj naučnoj javnosti.

 

 

 

Izvor: RTRS