Jedan od najpoznatijih spomenika na svijetu, simbol i prva asocijacija na glavni grad Francuske, Ajfelov toranj, sagrađen je 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu, povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije.

Ajfelov toranj danas posjeti blizu sedam miliona ljudi godišnje, što ga čini najposjećenijim spomenikom za koji se plaća ulaz na čitavom svijetu.

Konstrukcija ove građevine koju je projektovao inženjer Gistav Ajfel, trajala je dvije godine i trebalo je da bude simbol tehnološkog napretka koji će na upečatljiv način demonstrirati veličinu francuske tehnike.

Prvobitni planovi su predviđali da Ajfelova kula na Marsovom polju u Parizu ostane dvadeset godina, no, od rušenja su je sačuvali razni naučni eksperimenti koje je i sam Ajfel ohrabrivao, prije svega u razvoju telekomunikacija.

Struktura je sastavljena od 18 038 dijelova od livenog gvožđa, uz pomoć dva i po miliona zakivaka. Za vrijeme izgradnje, zahvaljujući mjerama bezbjednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što je za to vrijeme bilo izuzetno dostignuće.

Ajfelov toranj je visoka 300 metara (324 sa kasnije postavljenom televizijskom antenom), a metalna struktura je teška 7 300 tona. Toranj je do 1931. godine bio najviša građevina na svijetu. Do vrha vodi 1 665 stepenica.

Jubilarni 130. rođendan Ajfelov toranj obilježen je laserskim spektaklom koji je prikazao važne događaje u istoriji čuvenog spomenika.

 

 

Izvor: Srpskacafe.com