Obilježavanje 100. Šantićevih večeri poezije govori o snazi tradicije – književne i duhovne, te tradiciji čuvenog „mostarskog kruga“ od prije stotinjak godina kada je Mostar bio jedan od glavnih kulturnih centara kod Srba, rekao je pjesnik Đorđo Sladoje.


„Šantić, Dučić, Ćorović i ostali kulturni apostoli pretvarali su tada Mostar iz mahale u ozbiljan grad i evo 100 godina nakon toga Šantićevo ime i djelo i dalje zrači duhovnom snagom i ljepotom i svim što simbolizuje u srpskoj kulturi. NJegove pjesme postale su dio narodne kulture, ušle u svakodnevni govor kao NJegoševe i Zmajeve. On je pjesnik tog reda i to će trajati“, poručio je Sladoje sinoć na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru.

Na pjesničkoj večeri učestvovali su neki od dosadašnjih dobitnika književne nagrade „Aleksa Šantić“ – Stevan Tontić, Luko Paljetak, Veselin Gatalo i Đorđo Sladoje.

Stihove laureata koji nisu živi, kao i onih koji nisu mogli doći u Mostar, čitao je glumac Velimir NJirić.

Književnik Veselin Gatalo, koji je bio i moderator sinoćnje pjesničke veče, rekao je da su na 100. Šantićevim večerima pezije bili svi dobitnici ove književne nagrade, neki svojim prisustvom, a neki svojim pjesmama.

„Stotinu godina je stotinu godina, srpska kultura je srpska kultura. Ovo veče bilo je jednako dobro kao i večeri koje su se organizovale još u Šantićevo vrijeme“, naveo je Gatalo.

On je dodao da mu je drago što se Šantić vraća u Mostar i što Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ organizuje jednu važnu kulturnu i duhovnu manifestaciju.

Pjesnik Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što je učesnik 100. Šantićevih večeri jer je to manifestacija sa najdužom tradicijom.

Tontić je napomenuo da je nagradu dobio 1985. godine, te da se u Mostaru susreo sa dragim prijateljima.

Luko Paljetak je naglasio da mu je velika čast biti učesnik 100. Šantićevih večeri poezije, sresti drage ljude i govoriti stihove pred publikom.

Pjesničko veče održano je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

U okviru manifestacije Šantićeve večeri poezije večeras će u Vladičanskom dvoru u 19.00 časova biti predstavljena knjiga „Gledajmo se u oči“ NJegovog preosveštenstva episkopa diseldorfskog i cijele NJemačke Grigorija.

U Narodnom pozorištu Mostar sutra će premijerno biti odigrana predstava „Što te nema“.

Izvor: Srna