Више хиљада вјерника вечерас је у центру Требиња заједно са свештенством Епархије захумско-херцеговачке и приморске, те челницима Града Требиња присуствовало паљењу бадњака на Тргу слободе.

Налагању бадњака претходила је вечерња служба у Саборном храму. Вјернике је на Тргу слободе поздравио старјешина Саборног у Требињу Младен Жуловић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да га радује што је свјетлост Божија и топлина вјере православне вечерас окупила велики број грађана Требиња.

„Сваке године славећи тај свевјековни трен када је Мајка Божија у Витлејему родила нашег пастира и спаситеља, када су се додирнули небо и земља, питамо се да ли смо достојни и да ли смо заслужили да нас милост Божија обасја, огрије и упути на прави пут“, рекао је Петровић.

Он је додао да одговора има много, али да је свима заједничка љубав према овом древном граду и спремност да за њега ураде све што могу.

Петровић сматра да је потреба за јединством и отвореношћу код свих подједнако присутна.

„Јединство нам више треба и у породици, у сваком грађанском удружењу и у свакој институцији. Уз то јединство треба нам још више креативног жара и ентузијазма, те још више преданости послу који је пред нама“, рекао је Петровић.

У пригодном програму наступило је културно-умјетничко друштво „Алат Свислајон“ из Требиња.

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу вечерас је у свим градовима Херцеговине обављено налагање бадњака.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије ће са свештенством Епархије у поноћ служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Требињу, у коме ће ујутро, на Божић у 6.00 часова бити служена Света литургија.

 

ХП / СРНА