Više hiljada vjernika večeras je u centru Trebinja zajedno sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te čelnicima Grada Trebinja prisustvovalo paljenju badnjaka na Trgu slobode.

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu. Vjernike je na Trgu slobode pozdravio starješina Sabornog u Trebinju Mladen Žulović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da ga raduje što je svjetlost Božija i toplina vjere pravoslavne večeras okupila veliki broj građana Trebinja.

„Svake godine slaveći taj svevjekovni tren kada je Majka Božija u Vitlejemu rodila našeg pastira i spasitelja, kada su se dodirnuli nebo i zemlja, pitamo se da li smo dostojni i da li smo zaslužili da nas milost Božija obasja, ogrije i uputi na pravi put“, rekao je Petrović.

On je dodao da odgovora ima mnogo, ali da je svima zajednička ljubav prema ovom drevnom gradu i spremnost da za njega urade sve što mogu.

Petrović smatra da je potreba za jedinstvom i otvorenošću kod svih podjednako prisutna.

„Jedinstvo nam više treba i u porodici, u svakom građanskom udruženju i u svakoj instituciji. Uz to jedinstvo treba nam još više kreativnog žara i entuzijazma, te još više predanosti poslu koji je pred nama“, rekao je Petrović.

U prigodnom programu nastupilo je kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“ iz Trebinja.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću večeras je u svim gradovima Hercegovine obavljeno nalaganje badnjaka.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije će sa sveštenstvom Eparhije u ponoć služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju, u kome će ujutro, na Božić u 6.00 časova biti služena Sveta liturgija.

 

HP / SRNA