Prvi put, po dogovoru autonomne Škotske vlade i Britanskog premijera, glasaju svi koji su napunili 16 godina i oni listom žele promjene, dok stariji žele da ostanu u uniji.

Edinburg, London – Samo tri dana pred škotski referendum u gotovo svim krajevima sveta razmatraju se efekti mogućeg otcepljenja i predviđaju se promene granica ili destabilizacija u mnogim drugim zemljama. Iz Britanije stižu protivrečni rezultati najnovijih ispitivanja javnog mnjenja. Dok anketa lista „Sandej tajms” ukazuje da protivnici nezavisnosti imaju 50,6 odsto glasova, a oni koji su za nezavisnu Škotsku 49,4 odsto, „Obzerver” pokazuje nešto veću razliku u prilog unionistima: tabor za opstanak Velike Britanije ima 47,7 odsto glasova dok tabor za otcepljenje ima 42,3 odsto glasova. I jedna i druga anketa izostavile su iz zbrajanja neopredeljene, koji će odlučujuće uticati na ovu istorijsku trku.

Entuzijazam za stvaranje nove nezavisne države, međutim, kako javljaju izveštači sa lica mesta, ne popušta, naročito među mlađima od 18 godina. Po Edinburškom dogovoru sklopljenom pre gotovo dve godine između britanskog premijera i škotskog prvog ministra Aleksa Salmonda, prvi put na glasanje izlaze svi koji su napunili 16 godina. Među najmlađim glasačima preovlađuju oni koji su za promene, pa tako tinejdžeri podržavaju nezavisnost, dok se stariji Škoti pretežno izjašnjavaju za očuvanje unije koja je stara već 307 godina.

Aleks Salmond inače se i juče oglasio i upozorio svoje sunarodnike da je ovo jedinstvena prilika i da drugog referenduma verovatno neće biti, bar ne u ovoj generaciji, u sledećih dvadesetak godina. Ovo je jedinstvena šansa za generaciju, a možda i jedina u čitavom životu, rekao je Salmond.

Ukoliko se raspadne Velika Britanija, doći će do velikih potresa i u ostalim delovima sveta, ne samo u Španiji gde je za 9. novembar zakazan referendum o otcepljenju Katalonije, uprkos tome što takvo izjašnjavanje nije predviđeno ustavom.

Frans pres izveštava kako bosanski Srbi pomno prate dešavanja u vezi sa predstojećim referendumom jer očekuju da će ako Škoti glasaju za otcepljenje od Britanije to postaviti presedan koji će povećati i njihove izglede da proglase nezavisnu državu. Francuska agencija podseća da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne usteže da govori o mogućnosti otcepljenja, nakon što se Krim otcepio od Ukrajine i priključio Rusiji. Dodik je, kako precizira AFP, nedavno rekao da RS prati šta se događa u italijanskom Južnom Tirolu, Škotskoj, pa čak i Kataloniji, pošto su to, prema njegovim rečima, „ključna iskustva za bosanske Srbe”.

Oglasio se generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen koji ne očekuje da će škotski referendum moći da umanji britansko učešće u vojnom savezu. On je na debati u Karnegijevom institutu u Briselu rekao da ne želi da se meša u ovaj proces, ali da ne vidi nikakvu promenu oko britanskog učešća u alijansi bez obzira na ishod referenduma. Ukoliko nova nezavisna država želi da se prijavi u članstvo NATO, takva prijava razmatraće se na potpuno isti način kao i sve druge prijave, o kojima sve stare članice na kraju moraju da postignu saglasnost.

Prema izveštajima Rojtersa, i Peking pomno prati šta se dešava u Velikoj Britaniji, zbog problema sa Tajvanom i nekim drugim delovima svoje zemlje.

 

Izvor: Politika, Beograd