Prema podacima Turističke organizacije grada Trebinja, prošle godine je zabilježena rekordna turistička sezona u centru istočne Hercegovine, pišu Večernje novosti.

Evidentirano je 93.929 noćenja, što je rast za oko 36 odsto u odnosu na 2017. Broj registrovanih noćenja domaćih turista iznosi 30.074 ili 32 odsto, a inostranih 63.855 ili 68 odsto.

Najveći broj turista došao je iz Turske (22 odsto), Srbije (17), Francuske (10), Grčke (9), Južne Koreje i Španije po četiri odsto…

– Kao i prethodnih godina, Trebinje su grupno i individualno posećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a lani naš grad je posjetilo 15.685 turista iz 90 zemalja svijeta. Najviše njih dolazilo je iz Srbije, Nemačke, Rusije, Austrije, Francuske – istakao je Marko Radić, direktor TO Trebinje.

Proporcionalno uvećanju broja noćenja, došlo je i do povećanja iznosa prikupljene boravišne takse, te je na konto toga Turistička organizacija inkasirala 151.090 maraka.

 Trebinje

– Turisti su najčešće posjećivali i obilazili manastire, crkve, spomenike, Stari grad – Kastel sa džamijama, Muzej Hercegovine, Perovića/Arslanagića most. Takođe, vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu, s obzirom na izuzetnu posjećenost – dodao je Radić.

Jedan od zaštitnih znakova Trebinja je gradska pijaca u hladu stogodišnjih platana, koja je posebno zanimljiva svima koji dođu u centar istočne Hercegovine. Poseban „šmek“ Trebinju poslednje dve godine dao je i novoizgrađeni sportsko-turistički kompleks „Grad sunca“, koji je doprineo obogaćivanju turističke ponude.

– Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa znatnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, čime naš grad spada u red brzo rastućih turističkih destinacija – zaključio je Radić.

Sudeći i po januaru ove godine, dobra turistička sezona može se očekivati i u 2019. Na ulicama Trebinja primjetno je veliki broj stranih grupa, a najčešći gosti u ovim zimskim danima su Norvežani, koji ne kriju oduševljenje Hercegovinom.

Najčešći gosti u zimskim danima su Norvežani

– Utisci su zaista pozitivni. Došli smo na odmor u Hrvatsku, a izlet u Hercegovinu zaista je nešto što nismo očekivali, jer o poznatim turističkim destinacijama, kao što je Dubrovnik ima dosta informacija, dok je Trebinje pozitivno iznenađenje – rekla nam je jedna Norvežanka.

GUŽVE NA PRELAZIMA

Promet na graničnim prelazima u blizini Trebinja – Klobuk i Zupci prema Crnoj Gori, i Ivanica ka Hrvatskoj, u porastu je. U prošloj godini preko tih prelaza ušlo je u Hercegovinu 809.830 osoba, što je za oko 14 odsto više nego godinu pre. Tokom ljeta na tim prelazima se stvaraju gužve, pogotovo prema Hrvatskoj.

Hercegovačka Gračanica – Foto D. Curać

SMJEŠTAJ

Trebinje raspolaže sa oko 2.000 registrovanih smještajnih jedinica u 13 hotela, četiri motela, dva hostela, dvije vile, tri prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 50 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu.

 

Dubravko Curać

Izvor: novosti.rs