Povoljni vremenski uslovi, radovi na obradivim površinama i čišćenje šuma vatrogascima donose pune ruke posla. Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara.

„Prilikom spaljivanja korova i drugih gorivih materija koje se nalaze u prirodi potrebno je da građani obavjeste vatrogasnu jedinicu, kako bi im dali odgovarajuću opremu, naprtnjače ili nešto slično. Oni koji čiste i zapale vatru, važno je da imaju opremu, ako ne budu mogli da kontrolišu vatru da lako ugase požar. Ako ne ugase moraju nas pozvati da mi odmah izađemo na teren“, kaže starješina Teritorijalno vatrogasno- spasilačke jedinice Bileća Radomir Radmilović.

Apelujući na grđane da savjesno djeluju u slučaju požara
Radmilović je naglasio da su sprovedena istraživanja koja su pokazala da u zonama, gdje se požari dešavaju više puta u toku jedne decenije, stanovnici češće pate od teških oboljenja.

„Veliki broj migranata prolazi kroz Bileću, u želji da se ugriju u toku noći pale vatru u napuštenim objektima. Mi smo zabilježili nekoliko intervencija kako na objektima, tako i na otvorenim površinama, gdje je požar izazvao ljudski faktor, a pretpostavlja se da su ga izazvali upravo migranti“, kaže Radmilović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

„Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.
Ovim Zakonom definisana je novčana kazna od 100 КM do 1.000 КM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre“, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121.

 

 

Izvor: Radio Bileća