U Berkovićima je i jutros aktivan požar, a najkritičnije je u selu Trusina gdje gori u blizini kuća, potvrdio je načelnik ove opštine Nenad Abramović.

Abramović je naveo da je helikopter i jutros nadlijetao teren, ali da je procijenjeno da ne može da dejstvuje zbog jakog vjetra, prenosi Srna.

Požar u rejonu Koritnika i Dračića je stavljen pod kontrolu.

Vatrogasac Vatrogasne jedinice Nedjeljko Rosandić rekao je da je i noćas na području Veličana vođena borba sa požarom, koji je prelazio i preko magistralnog puta Trebinje – Ljubinje. Vatra je bila na udaljenosti od pet do 10 metara od kuća.

On kaže da je tridesetak vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici uspjelo da spasi objekte.

– Trenutno je situacija na tom požarištu dobra, ali vatra i dalje tinja i ljudi su na terenu – kaže Rosandić i podsjeća da se požarna linija proteže od Veličana do Dodanovića prema Ljubinju.

Ekipe „Elektro-Hercegovine“ uspješno su otklonile kvarove usljed najnovijih požara na dalekovodu Strujići gdje je izgorjelo 15 stubova, potvrdio je izvršni direktor „Elektro-Hercegovine“ za tehničke poslove Nebojša Rikalo. Rekao je da su otklonjeni i kvarovi u radnoj jedinici Ljubinje u rejonu Žegulje i Poljica, gdje je uništeno 12 stubova, a tokom vikenda sanirane su i štete nastale na trasi dalekovoda za Hrgud.

„Do sada je potpuno izgorjelo 45 stubova na niskonaponskoj i 70 stubova na srednjenaponskoj mreži, a više od 80 stubova je oštećeno“, podsjetio je Rikalo.

On je naveo da je najteža situacija bila na području radne jedinice Ljubinje u rejonu sela Bančići, Mišljen i Poljice gdje je u nekolika navarata požar uništio 50 stubova i još toliko oštetio.

 

Izvor: Srna