Ako niste pobornik vježbanja u teretani i nikako ne možete da se natjerate na bilo koju drugu fizičku aktivnost jednostavno rješenje je da umjesto liftom uvijek idete stepenicama i popravite svoju fizičku formu.

Donosimo vam više nego dobre razloge zbog kojih bi stepenicama trebalo da se penjete svakog dana.

Penjanje uz stepenice sagorijeva više kalorija od trčanja. Onima koji žele smršati ili održati tjelesnu težinu ova rečenica biće sasvim dovoljna da se umjesto liftom na više spratove penju stepenicama. Dobra stvar je što kalorije na sagorijevate samo dok se penjete već i dok silazite niz stepenice.

Penjanje uz stepenice smanjuje rizik od moždanog udara. Prema rezultatima studije sprovedene na univerzitetu Harvard, fizičke aktivnosti poput penjenja uz stepenice uveliko smanjuju rizik od mogućeg moždanog udara. U studiji se navodi da ako dnevno pređete svega 3-5 stepeništa, dugoročno smanjujete rizik od moždanog udara za nevjerovatnih 29 odsto.

Pospješuje kardiovaskularno zdravlje i kondiciju. Obzirom na to da će vam penjanje uz stepenice uveliko popraviti kondiciju i formu ujedno će vam poboljšati i opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Jača mišiće. Kad hodamo uz stepenice aktiviramo gotovo sve grupe mišića u nogama plus mišiće u predjelu abdomena i leđa. Pored toga, opšte je poznato da jačanjem mišića, ubrzavamo metabolizam što opet utiče na brže sagorijevanje kalorija. Na duge staze, hodanje uz stepenice oblikuje, tonira i jača mišiče.

Jednostavan način da budete aktivni. Ne postoji bolji način da u svoj život uvedete fizičku aktivnost od ove. Rijetki su oni koji se tokom dana barem jednom nađu pred izborom između stepenica i lifta, a vi znate šta vam je činiti.

Izvor: eTrafika