Ispraćeni su u Kinu sa nadom da će nadvisiti Amerikance. To su i učinili ali niko do prije nekoliko dana nije mogao zamisliti da će se to desiti u meču koji ne nosi gotovo nikakav rezultatski značaj.

Srbija je slavila protiv SAD rezultatom 94:89 (32:7; 12:33; 27:28; 23:21 ) u meču baraža od petog do osmog mjesta na Mundobasketu u Kini.

„Orlovi“ su bili bolji protivnik tokom cijelog toka meča, a NBA zvijezde su imale jedino vođstvo na meču početnim košem za 0-2. Potom je uslijedio srpski „tajfun“ i prva četvrtina je riješena rezultatom 32-7.

Najjače oružje Srbije u ovom meču bio je šut za tri poena (15 ubačenih trojki), koji je mnogo nedostajao izabranicima Saše Đorđevića u prethodna dva meča protiv Španije i Argentine.

Foto: FIBA

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Bogdan Bogdanović sa 28 poena, četiri skoka i šest asistencija, Lučić je ubacio 15, Micić deset, dok je Jokić imao 9 i sedam asistencija.

SAD je predvodio Herison Barns sa 22 poena, Kemba Voker sa 18 i Kris Midlton sa 16 poena.

Srbija će u meču za peto mjesto igrati protiv boljeg iz meča Poljska – Češka, a ni pobjednik tog meča neće osigurati vizu za Olimpijadu u Tokiju jer su to plasmanom u polufinale iz Evrope obezbjedile reprezentacije Francuske i Španije.

Vizu za OI Srbija će tražiti u kvalifikacijama koje će se održati narednog ljeta.

 

HP, septembar 2019.