U RS se sada radi na drugoj fazi reforme u oblasti registracije gospodarskih subjekta sa kojom će kompanijama biti omogućeno da elektronski izvrše registraciju svoje kompanije.

Iz Agencija za informaciono društvo RS za portal Akta.ba su rekli da ostaje da se vidi da li će se registracija vršiti putem ID kartica ili nekim drugim naprednijim rješenjima.

U ovom procesu će biti potrebno uraditi izmjenu regulative koja definiše ovu oblasti, prije svega Zakon o registraciji poslovnih subjekta, a zatim izraditi tehnološku strukturu putem koje će se to realizovati.

„To su stvari na kojima trenutno aktivno radimo. Nadamo se da ćemo to u roku od godinu dana uspjeti to završiti“, navodi Srđan Rajčević, direktor Agencija za informaciono društvo RS.

Što se tiče elektronskog potpisa, ključne stvari za elektronsko poslovanje, kaže da Agencija od 2009. pruža mogućnost korištenja elektronskog potpisa, ali isključivo za organe republičke uprave, jer je to određeno Zakonom o elektronskom potpisu RS.

Podsjeća, da je Vlada RS nedavno donijela strateški program razvoja centra za digitalno upravljenje identitetima.

To su pravci na kojima će raditi tijekom ove i sljedeće godine.

“Nadam se da ćemo do sljedeće jeseni imati uspostavljen nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima tj. da će svako fizičko i pravno lice moći da dođe u posjed kvalifikovanog digitalnog sertifikata, osnove elektronskog potpisa, tako da će sve poslove moći obavljati elektronskim putem“, kaže Rajčević za Akta.ba.

 

Izvor: Akta.ba