Jedina stvar gora od dugog leta u ekonomskoj klasi je sjedenje na srednjem sjedištu u avionu.
Većina putnika izbjegava srednja sjedišta. Pogled kroz prozor i uživanje u pejzažima su uskraćeni, ako želite da odete do toaleta potrebno je da zamolite osobu pored vas da se pomjeri, a nedostatak prostora za noge svakako otežava činjenica da je lični prostor ugrožen jer se nalazite “u sendviču” između dva putnika.
Ipak, ove muke uskoro bi mogle da postanu prošlost. Američka kompanija “Molon Labe Designs” iz Denvera osmislila je novi dizajn prema kojem su srednja sjedišta znatno udobnija u odnosu na dosadašnji standard.

Nova sjedišta su malo uvučena i za 7.5 centimetara šira od susjednih, a dva sredšinja naslonjača za ruke će biti postavljena pod drugim uglom. Oni će biti namijenjeni upravo osobama koje sjede u sredini, što znači da će izostati tradicionalni “rat laktovima” na 10.000 metara.

Putnici u biznis klasi takođe će biti oduševljeni činjenicom da će središnje sjedište imati i šire ekrane u okviru sistema za zabavu tokom leta.

“The Stagger Seat” namijenjen je samo avionima sa neparnim brojem sjedišta, pa neće odgovarati svakoj letjelici, ali predstavnici kompanije navode da se nadaju da će i taj problem uskoro biti riješen.

Novi dizajn trenutno čeka na odobrenje američke Federalne uprave za avijaciju. Ukoliko dobije zeleno svjetlo, u upotrebi bi mogao da se nađe za dvije godine.

Awesome innovations in seat design to improve passenger comfort: this "stagger seat" design by Molon Labe, BMW’s…

Posted by I am Safer Skies on Sonntag, 26. März 2017

Izvor: Nezavisne novine