U Trebinju su uručene nagrade pobjednicima međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini, koji je raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.
Prvo mjesto i nagrada od 9.000 KM pripala je autorskom timu koji čine Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić.

Nagrada od 5.000 KM za drugo mjesto uručena je autorskom timu Firme „Arko projekt“ iz Beograda koji predvodi Predrag Arsić, dok su tri ravnopravna treća mjesta i nagradu od po 3.000 KM osvojili autorski tim Sandra Samardžić i Bojan Pejičić, tim „59“ i „Meritum“.

O konkursu su govorili profesor Vladan Đokić i iguman manastira Tvrdoš Sava, koji su potom nagrađenim autorima uručili plakete i novčane nagrade.

U ime pobjedničkog tima zahvalio je Vladimir Parežanin koji je istakao da je velika obaveza da arhitektura bude srodna mjestu, socijalnom miljeu – narodu i korisnicima, kako bi mogla da živi život svakodnevice i običnog i prosvijećenog čovjeka.

Na međunarodni konkurs, raspisan krajem prošle godine, stiglo je 25 radova, a najbolje je birao žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih profila.

Svečanosti su prisustvovali članovi žirija – profesori Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, Vladimir Mako i Milan Vujović, te arhitekta iz Trebinje Momo Đogo i iguman Manastira Tvrdoš Sava Mirić.

Prema projektu, na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela, restorana, hostela, vinarije i enoteke, više poslovno-administrativnih prostora, galerije i pozorišta, te multifunkcionalnog objekta edukativne namjene za smještaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pješačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvijećnjacima, fontanama i spomenicima sa neophodnom infrastrukturom.

Dodjela nagrada upriličena je sinoć u galerijskom prostoru kompleksa Hercegovačka Gračanica, u kojem su izloženi i najuspješniji radovi.

Izvor: Srna