Припадници Одсјека Цивилне заштите Требиње јутрос су почели чишћење села Мркоњићи, подручја око цркве Светог Василија Острошког и Тврдошког, да би 12. маја, на празник великог православног свеца, уређено дочекало вјернике који из земље и иностранства сваке године на празник посјећују ово мјесто, преноси Срна.


Шеф Одсјека Цивилне заштите Миљан Томашевић рекао је Срни да су у Мркоњиће дошли на позив мјештана и да с великом љубављу и поштовањем чисте рејон око цркве, гробља, те прилазе и паркинге.

Томашевић је навео да припадници Цивилне заштите просијецају драчу и коров и да ће акција трајати све док не ураде посао који је у њиховом надлежности.

„Желимо да допринесемо да Мркоњићи тога свечаног и посебног дана заблистају, да све буде чисто и уређено“, навео је Томашевић, чија екипа свакодневно учествује у акцијама чишћења града Требиња, али и села.

У Мркоњићима, које се налазе 30 километара од Требиња према Љубињу, број посјетилаца се повећава, тако да је претходних година направљено велико паркиралиште, уређен прилаз.

У овом селу се 28. децембра 1610. године родио Свети Василије Острошки, крштеним именом Стојан, од мајке Анастасије и оца Петра Јовановића.

Извор: Срна, Фото: ХП