Dok se u većini zemalja bivše Jugoslavije ublažavaju mjere usmjerene protiv širenja pandemije virusa korona, u Republici Srpskoj je na snazi trodnevni policijski čas, a prema najavama nadležnih slične mjere bi mogle biti primjenjene i sredinom naredne sedmice u vrijeme velikog pravoslavnog praznika Đurđevdana, koga veliki broj porodica u Srpskoj obilježava kao krsnu slavu.

Ovakvim pristupom Republika Srpska je jedno od područja u kome su trenutno na snazi najrigoroznije mjere u cijeloj Evropi. Ipak, rezultati koji se posljednjih dana saopštavaju iz Minsitarstva zdravlja i socijalne zaštite ne idu u prilog ocjeni uspješnosti u borbi protiv pandemije virusa korona.

Brojevi govore da Srpska bilježi rast broja novooboljelih na dnevnoj bazi, dok se u Federaciji BiH ovi brojevi značajno smanjuju. Podsjećanja radi, Federacija BiH je popustila restriktivne mjere i kretanje građana je dozvoljeno svakodnevno do 22 časa, a dozvoljeni broj građana koji se okupljaju na jednom mjestu je deset. Ovakva disproporcija mjera i obrnuto proporcionalni rezultati broja zaraženih od strane zvaničnika u Srpskoj su označeni kao rezultat „nepoštovanja propisanih mjera tokom Vaskršnjih praznika“.

I tokom Vaskrsa u Srpskoj je na snazi bio rigorozan policijski čas, a Srpska pravoslavna crkva je pozvala vjernike da veliki praznik proslave u krugu najuže porodice, baš kao i nastupajući Đurđevdan. Otuda zabrinjava činjenica otkud na dnevnom nivou i više od deset odsto pozitivnih na korona virus u odnosu na broj testiranih (u protekla 24 časa u Srpskoj je testirano 455 osoba, a za njih 49 je ustanovljeno da su pozitivni na COVID-19 virus)?

Danas je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izrazio svoju zabrinutost brojem novozaraženih u posljednjim danima. Govorio je i o postupcima izmještanja pacijenata na Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka, koji bilježi sve veći broj zaraženih medicinskih radnika.

„Republika Srpska je nabavila veliku količinu medicinske opreme. Sada je odgovornost na direktorima da pravilno rasporede tu opremu i koriste je“, pojasnio je Šeranić govoreći o aktivnostima republičkih organa na suzbijanju pandemije.

On je naveo da UKC Srpske ima 3.000 zaposlenih, te dodao da je to sasvim dovoljno ljudi za zbrinjavanje i brigu o pacijentima.

„Pojačano je testiranje zdravstvenih radnika. To će biti nastavljeno, hoćemo da preventivno djelujemo“, rekao je Šeranić i dodao da je ista situacija i sa staračkim domovima.

Banjaluka je najveće žarište virusa korona u BiH sa 445 do sada zaraženih i 18 smrtnih ishoda, dok prvi naredni grad po broju zaraženih Maglaj ima 104 oboljela. U Sarajevu je registrovano 77 pozitivnih na COVID-19 virus, dok su u Mostaru od početka pandemije registrovana 93 slučaja. Poznato je i da je korona virus na područje istočne Hercegovine stigao upravo iz najvećeg grada Srpske, kada je prvozaraženi pacijent u našoj regiji transportovan sa liječenja u Banjaluci u Trebinje. Uprkos tome, područje naše regije zadržalo je izuzetno povoljnu epidemiološku sliku i sa 49 zaraženih predstavlja jedno od najmanje pogođenih područja u državi, sa izuzetno pozitivnim trendom u posljednjim danima.

Statistike pokazuju da osim Federacije BiH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija uveliko obaraju broj novozaraženih na dnevnom nivou na jednocifren broj (Crna Gora bilježi sve više dana bez novih pozitivnih na virus), dok je u Srbiji stanje značajno popravljeno i najavljen je niz popuštajućih mjera u narednim danima.

Istovremeno mjere Vlade RS su do sada bile usmjerene samo na medicinske radnike i oko 5.500 pripadnika MUP RS kojima je isplaćeno po 1.000 KM jednokratne pomoći. Ugostiteljima, kojima je pomoć obećana u vidu doprinosa za plate radnika za mart, te minimalne plate i doprinosi za mjesec april, još uvijek nisu na svojim računima uknjižili najavljenu pomoć vlade premijera Viškovića.

Brojni privredni subjekti koji grcaju u dugovima i obavezama zbog potpuno neprimjerenog privrednog ambijenta uzrokovanog pandemijom i dalje čekaju na pomoć od strane institucija Srpske, a do 8. maja u toku su prijave svih privrednih subjekata za pomoć od strane Vlade. Međutim, nije jasno kojim principima će se nadležni rukovoditi prilikom dodjele ove pomoći jer uslovi ovog poziva nisu jasno definisani, a nejasno je koje parametre prijavljeni privredni subjekat treba da ispuni za dodjelu finansijske pomoći. Na temu pomoći privredi Srpske premijer Višković je rekao da je bez aranžmana MMF-a teško očekivati značajnija sredstva u tu svrhu, a ovaj aranžman je sporan zbog nesuglasica oko raspodjele u Federaciji BiH.

Ranije je najavljeno da se popuštanje restriktivnih mjera u Srpskoj može očekivati poslije 11. maja, ali sa aktuelnim razvojem epidemiološke situacije nejasno je da li će ovi planovi biti i realizovani.

 

B.S.

HP, maj 2020.