Uprkos svim nedaćama u metalopreradi, trebinjska Industrija alata uspjela je da opstane na svjetskom tržištu.
 Iako nisu podvukli liniju, znaju da su ispunili plan proizvodnje od 16 miliona KM. To je za deset odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Posao za 550 zaposlenih već je ugovoren do aprila naredne godine.

Sve proizvodne linije u Industriji alata rade, a da bi obezbijedili kontinuitet proizvodnje i isporuke, potpisali su strateške ugovore za uvoz repromaterijala. Urađeno, za ovu godinu, privode kraju.

Direktorica SL Industrija alata Trebinje Branka Ratković istakla je da godinu završavaju pozitivnim rezultatima i da su likvidno preduzeće. Daodala je da nemaju dugovanja, te da su sve obaveze izmirene i prema zaposlenim.

Novoprimljeni radnici, njih 120, moralo je da prođe polugodišnju obuku. Trgovac po zanimanju Mihajlo Putica, poslije dvadeset godina čekanja na birou za zapošljavanje, od avgusta je na obuci. Primljen je posredstvom gradskog programa zapošljavanja boračkih kategorija. Maihajlo je zadovoljan i kaže da je već mnogo naučio, te da ih obučavaju poslovođe i dugogodišnji radnici.

Industrija alata zadržala je stare kupce, pa u izvoz odlazi 95 odsto proizvedenih alata. Brusač Dragan Kuljić radi na brušenju reznog alata, te dodaje, da najviše rade za američko tržište.

Zbog dotrajalosti mašina, alatničari planiraju nabavku savremenih i revitalizaciju postojećih alata, u vrijednosti od milion maraka. Zbog povećanih narudžbi, uvešće i drugu smjenu.

Zdravko Kašiković, tehnički direktor Industrije alata, istakao je da im najviše nedostaje navojni alat, jer je on na najtraženiji na tržištu.

U Industriji alata priznaju da prosjek plata zaposlenih, od oko 560 maraka, nije odraz urađenog posla. Prema riječima Ratkovićeve, ovo preduzeće otplaćuje stara dugovanja koja godišnje iznose pola miliona maraka.

Proizvodni plan za narednu godinu je 19,5 miliona maraka. Najveće količine alata biće isporučene u zemlje sjeverne Evrope, te Južne i Sjeverne Amerike.

Izvor: RTRS