Упркос свим недаћама у металопреради, требињска Индустрија алата успјела је да опстане на свјетском тржишту.
 Иако нису подвукли линију, знају да су испунили план производње од 16 милиона КМ. То је за десет одсто више у односу на претходну годину. Посао за 550 запослених већ је уговорен до априла наредне године.

Све производне линије у Индустрији алата раде, а да би обезбиједили континуитет производње и испоруке, потписали су стратешке уговоре за увоз репроматеријала. Урађено, за ову годину, приводе крају.

Директорица СЛ Индустрија алата Требиње Бранка Ратковић истакла је да годину завршавају позитивним резултатима и да су ликвидно предузеће. Даодала је да немају дуговања, те да су све обавезе измирене и према запосленим.

Новопримљени радници, њих 120, морало је да прође полугодишњу обуку. Трговац по занимању Михајло Путица, послије двадесет година чекања на бироу за запошљавање, од августа је на обуци. Примљен је посредством градског програма запошљавања борачких категорија. Маихајло је задовољан и каже да је већ много научио, те да их обучавају пословође и дугогодишњи радници.

Индустрија алата задржала је старе купце, па у извоз одлази 95 одсто произведених алата. Брусач Драган Куљић ради на брушењу резног алата, те додаје, да највише раде за америчко тржиште.

Због дотрајалости машина, алатничари планирају набавку савремених и ревитализацију постојећих алата, у вриједности од милион марака. Због повећаних наруџби, увешће и другу смјену.

Здравко Кашиковић, технички директор Индустрије алата, истакао је да им највише недостаје навојни алат, јер је он на најтраженији на тржишту.

У Индустрији алата признају да просјек плата запослених, од око 560 марака, није одраз урађеног посла. Према ријечима Ратковићеве, ово предузеће отплаћује стара дуговања која годишње износе пола милиона марака.

Производни план за наредну годину је 19,5 милиона марака. Највеће количине алата биће испоручене у земље сјеверне Европе, те Јужне и Сјеверне Америке.

Извор: РТРС