Одјељење за информациону безбједност Републике Српске обавјештава све јавне установе, органе управе, физичка и правна лица у Републици Српској да је уочено глобално и до сада по обиму највеће ширење штетног програма под називом „Вона крај“ /WannaCry“ и сличних варијанти. ОИБ уједно врши функцију Компјутерског тима за ванредне ситуације Републике Српске.

„Ова варијанта штетног програма користи `пукотине` у неажурираним оперативним системима `виндоуз`. Угрожене су све верзије од `виндоуз икс пе` до најновијег `виндоуз 10`, те и њихове верзије за сервере“, саопштено је из ОИБ-а.

У саопштењу се наводи да се препоручује ажурирање оперативног система „виндоуза“, односно преузимање програма који је на своју страницу поставио „Мајкрософт“ 14. марта ове године.

Препоручује се и прелазак на новије оперативне системе и престанак кориштења верзија „виндоуза“ без безбједносне подршке попут „виндоуз икс пе“.

До сада нису пријављени слични проблеми на интернету у Републици Српској али уколико буду уочени, препоручују се сљедећи кораци – тренутно искључити спорни рачунар са локалне мреже, као и обавијестити ЦЕРТ Републике Српске на адресу електронске поште [email protected] или путем странице https://oib.aidrs.org

Стручњаци препоручују да се не плаћа откупнина коју хакери траже од око 300 долара у виртуелној валути „биткоин“, јер нема гаранције да ће угрожени подаци бити враћени.

У склопу превентивних мјера, скреће се пажња корисницима интернета да избјегавају анонимне поруке електронске поште са прилогом и да те поруке не отварају те да их одмах обришу.

ОИБ – ЦЕРТ Републике Српске врши активан надзор над ширењем ове инфекције и о евентуалним појавама овог штетног програма у кибернетичком простору Републике Српске, са препорукама у вези са санацијом штете, обавијестиће јавност.

Извор: РТРС