„Dobar dan, danas je 10. avgust 2050. godine i trenutna temperatura u gradovima širom Španije iznosi između 44 i 50 stepeni Celzijusa“

Ovim riječima je Svjetska meteorološka organizacija u saradnji sa španskom državnom televizijom TVE riješila da skrene pažnju javnosti na zabrinjavajući trend rasta temperature zbog globalnog zagrijevanja, prenosi španski „Pais“.
Ovaj video snimak je napravljen na osnovu naučnih pretpostavki i za cilj ima da podigne svijest građana o dramatičnim promjenama vremenskih uslova na našoj planeti.

Voditeljka vremenske prognoze sa snimka u početku izlaganja govori o tome da će temperatura i narednih nekoliko dana ostati alarmantno visoka, ali da se očekuje skorije povlačenje vazdušnih masa iz Afrike.
Zatim voditeljka na mapi Španije pokazuje kako je u većem dijelu zemlje proglašena crvena uzbuna zbog ekstremno visokih temperatura, kao i da se u pojedinim dijelovima zemlje sutradan očekuje dodatno povećanje temperature.

Voditeljka zatim prelazi na Madrid i skreće pažnju da će temperatura u časovima između 22 i 8 ujutru iznositi od minimalnih 29 do maksimalnih 40, pa da će usljed toga mnogi imati problema sa snom.

Pretpostavlja se da će temperatura širom svijeta nastaviti da raste u godinama koje su pred nama, a svijest ljudi o ovom problemu je na izuzetno niskom nivou.

HP/24-sata.rs/6yka.com