Млади лук је веома храњив и богат витаминима и минералима, који помажу у превенцији многобројних болести.

Он је идеално прољећно поврће, које је добар извор витамина А, К и Ц, док од минерала садржи доста фосфора, калијума и калцијума.

Због својих антибактеријских својстава штити тијело од појаве упалних процеса, а велике количине сумпора у њему појачавају апетит и побољшавају варење хране.

Срце

Млади лук је пун антиоксиданаса који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелије у ткивима. Он, такође, садржи и доста витамина Ц, који помаже да крвни притисак остане у границама нормале и тако штити од појаве срчаних обољења.

Вид

Велика количина каротеноида у овој намирници чува вид и здравље очију, док природне облоге направљене од младог лука смирују надраженост и упале ока. Витамин А смањује и ризик од појаве болести мрежњаче.

Кости

Витамини Ц и К у младом луку штите и јачају кости. Они побољшавају производњу колагена и чувају густину у костима. Само једна стабљика младог лука садржи око 20 микрограма витамина К и 1,6 микрограма витамина Ц, што је 22 одсто препоручене дневне дозе ових витамина који побољшавају здравље костију.

Извор: Независне новине

 

 

Facebook komentari

komentar