Ukupno 21 kompanija koja posluje u regionu, među kojima i Naftna industrija Srbije (NIS), MK grupa, Nestle, NLB banka, i Agrokor potpisale su u Dubrovniku povelju o saradnji kojom se obavezuju da će u narednom periodu zapošljavati mlade.

Povelja je potpisana na 12. međunarodnoj konferenciji „HR Business Arena 2014“ koja je sinoć otvorena u organizaciji Infoarene i trajaće do 25. aprila.
„Najveće kompanije su prišle ovoj inicijativi i dale su obećanje da će u sledeće tri godine zajedničkim snagama raditi na tome, krož zajedničke programe zapošljavanja, edukaciju“, rekla je Tanjugu nakon potpisivanja programska direktorka konferencije i vlasnica kompanije Tagoras, Karmen Majetić Pavić.

Ova povelja o saradnji nastala je zbog velikog problema nezaposlenosti mladih u svijetu a naročito kod nas u regionu, rekla je ona.
Majetić Pavić je navela da mladi koji završe srednju školu ili fakultet obično nisu spremni za tržište rada.

„Cilj je da kompanije potpisnice sarađuju. Svako je, na primer, zadužen da da predstavnika i oformićemo malo društvo. To društvo će međusobno razmenjivati informacije kako zaposliti mlade i kako ih uključiti u svoje programe obuke“, kazala je sagovornica Tanjuga.
Prema njenima riječima, cilj je i da se mladi informišu o tome šta se dešava u regionu.

„Naša odgovornost će biti i da im ukažemo koje kompanije podstiču programe zapošljavanja. Planiramo da uključimo i javni sektor, državne institucije i obrazovni sistem“, navela je Majetić Pavić.

Dogovoriće se, kako kaže, i konkretni načini komuniciranja i rada.

Ona je najavila da će krajem septembra napraviti još jednu HR Arenu u Hrvatskoj, a početkom oktobra i u Beogradu gdje će, kako dodaje, spustiti ovu problematiku na lokalni nivo i razgovarati operativno.

„Želja nam je da na neki način pokrenemo zajedničku saradnju privrede i države, jer u državnim institucijama nisu u stanju da rešavaju problem nezaposlenosti mladih, koji su naša budućnost“, rekla je Majetić Pavić.

Povelju su potpisale MK grupa, NIS Gasprom njeft, Nelt grupa, Agrokor, A.T.Kerni, Atlantik grupa, Delta holding, Gorenje, Holding Slovenske elektrane, IBM kroacija, IEDC Bled skul og menadžment, Nestle Adrijatik, NLB banka, Podravka, Privredna banka Zagreb, S&T, Telenor Srbija, Telenor Montenegro, Vip net, Stiria Kroacija i Bingo.

Izvor: Nezavisne novine, Foto: google.com