Ова година ће сигурно бити уписана као једна од најтежих година за домаћи хидро-енергетски систем.

Све акумулације су на минимуму, а струја се тренутно производи само у термо-електранама Гацко и Угљевик. Из Електропривреде, ипак, тврде да уредно снабдијевање потрошача, ни током зиме, неће бити доведено у питање.

Билећка акумулација готово да се више не може ни назвати језером. Количина воде је на коти од 352, 5 метара, што је свега пола метра изнад нивоа на којем агрегат уопште може да ради. Та резерва чува се за случај да нека од термоелектрана испадне из система.

У свим хидроелектранама у Српској производња је чак нижа и од ребалансираног плана, и износи 92 %. Термоелектране одржавају какву такву равнотежу.

У Електропривреди кажу да тренутно не увозе електричну енергију, већ се систем ослања на производњу из Гацка и Угљевика. Тврде и да с доласком зиме потрошачи у Српској не би требало да осјете било какав недостатак струје.

У Хидроелектранама на Требишњици кажу да је ова сушна година најтежа, не само од изградње овог система, него од када се на овом подручју уопште мјере падавине. Свака вијест о доласку кише за хидронергетичаре је добра, јер би и минимални дотоци побољшали ситуацију.