Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, koji će biti održan od 22. do 27. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i druge eminentne goste iz svijeta filma.

 

 

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, čije je ministarstvo pokrovitelj festivala, rekao je da je „Kustendorf“ jedinstven ne samo u Srbiji i regionu, nego i u Evropi i svijetu.

– Ovo će biti najplodnija godina sa srpskim filmovima u konkurenciji mladih. Najveći broj dobrih filmova viđenih u selekciji dolazi iz Srbije – rekao je Kusturica i dodao da se za nagrade takmiči 17 filmova.

Međunarodni žiri čine filmski producent i autor dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hose Ibanjez.

Upitan šta će ove godine biti performans na otvaranju festivala, Kusturica je rekao da se dvoumi između postavljanja ruskih raketa i ogromnog broja gusaka, koje su motiv na plakatu za ovogodišnji festival.

U okviru muzičkog programa nastupiće jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn“, moldavski trubač Adam Stinga, kao i srpski rok sastavi „Partibrejkers“, koji će koncert imati 24. januara, te „Kolja i Grobovlasnici“, koji nastupaju 23. januara.

Izvor: Srna, Foto: google.com