U vremenu od 7. do 10. juna ove godine, u organizaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, na nagradnom putovanju u Srbiji boravili su najbolji učenici završnog razreda Osnovne škole “Risto Proroković“ iz Nevesinja.

Radi se o učenicima koji su za svo vrijeme dosadašnjeg školovanja imali odlične ocjene i nosioci su diplome “Vuk Karadžić“. Može se reći da je ovo već tradicionalna aktivnost Udruženja, koja je prvi put organizovana 2010. godine. Tradicija je i to da na putovanje idu i učenici završnog razreda koji su nosioci medalje republičkog i višeg značaja, bez obzira na uspjeh u školi.

Ove godine u grupi je bilo dvadesetoro djece. Predvodila ih je direktorka Škole Mara Šaran i nastavnica Radmila Kokotović, razredni starješina odjeljenja koje je imalo najviše vukovaca.

Nosioci diplome „Vuk Karadžić“:

Avdalović (Milenko) Vukan

Drljan (Dražo) Dimitrije

Pašajlić (Milorad) Anja

Vujadinović (Ranko) Srđan

Ivković (Radovan) Vanja

Ivković (Radovan) Nina

Kilibarda (Novica) Nađa

Musić (Slobodan) Kristijan

Ratković (Mladen) Ivana

Soldo (Predrag) Kosta

Todorović (Predrag) Marina

Vučić (Zoran) Nemanja

Grahovac (Dragomir) Emilija

Stajić (Radomir) Ana

Tamindžija (Radomir) Nikolina

Savić (Radmilo) Nataša

Milićević (Ljubo) Sara

Lazović (Radmilo) Ivana

Uspješan učenik na takmičenju iz fizike i informatike:

Milošević (Slobodan) Blagoje

Uspješan sportista:

Petković (Siniša) Ivan

Prvog dana putovanja, u popodnevnim časovima, grupa je pristigla u Beograd, gdje su je, ispred Hrama svetog Save, dočekali članovi Udruženja koji svake godine rade na organizaciji ovog jedinstvenog putovanja. Među njima je bio i pukovnik Novica Gušić, legendarni komandant Nevesinjske brigade, koji im je uputio važne riječi pouke. Veče su gosti sa mladim članovima Udruženja, Jovanom Duka i Goranom Stajićem, proveli u prijatnoj šetnji po Adi Ciganliji.

Drugog dana turističko putovanje prestonicom počelo je posjetom Sabornoj crkvi, gdje ih je primio i blagoslovio njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Između ostalog, ispričao im je svoje uspomene iz Nevesinja, gdje je davne 1958. godine provodio vojničke dane. U prijatnom i nadahnutom razgovoru direktorka Šaran je podsjetila na značajan jubilej koji će se naredne godine obilježavati u čitavoj Hercegovini. Naime, 2019. godine navršava se 800 godina od kako je sveti Sava upravo u Nevesinju ustoličio prvog episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, što će biti lijepa prilika da njegova svetost posjeti Nevesinje i Hercegovinu. Nakon ovog izuzetnog susreta, učenici su posjetili Muzej srpske pravoslavne crkve.

Iz Patrijaršije grupa se centralnim ulicama prestonice prošetala do Narodne skupštine Republike Srbije, gdje je primio i domaćinski ugostio narodni poslanik, rođeni Nevesinjac, Milimir Vujadinović. Razgovoru u jednoj od sala Skupštine pridružio se i Miodrag Linta, predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Gosti iz Nevesinja su imali jedinstvenu priliku da sa galerije sale prate sjednicu Skupštine, pozdravljeni aplauzom od strane narodnih poslanika.

Gostovanje se nastavilo turističkim obilaskom grada otvorenim autobusom. Lijepo vrijeme je doprinijelo da utisak sa ove vožnje bude potpun.

Potom je upriličena posjeta pobratimskoj školi „Duško Radović“ na Novom Beogradu. Uz srdačan i topao prijem domaćini su pripremili ručak. Aktivnosti su drugog dana završene razgledanjem grada sa broda koji je sa pristaništa na Zemunskom keju plovio oko ušća Save u Dunav.

Treći dan posjete započeo je posjetom manastiru Rakovica, u čijoj porti su sahranjena dva srpska patrijarha, Dimitrije i Pavle. Potom su gosti otišli na Avalu, gdje su obišli Spomenik neznanom junaku i izašli na Avalski toranj. Nakon ove male avanture posjetili su Muzej savremene umetnosti.

Da putovanje nema isključivo turistički karakter pobrinuo se Gordan Milinić, koji zasigurno spada u red najuspješnijih privrednika u Beogradu i Srbiji, a koji vode porijeklo iz Hercegovine. On je, sa članovima svoje porodice, ove vrijedne mlade ljude ugostio u sjedištu svog preduzeća Positive Group Investments i dao im korisne savjete, nakon čega ih je počastio ručkom u jednom od elitnih hotela u Knez Mihailovoj ulici. Dan je završen šetnjom Tržnim centrom Ušće i posjetom bioskopskoj predstavi.

Na početku četvrtog dana priređena je mala svečanost, na kojoj su, nakon kratke analize putovanja, razmijenjeni prigodni pokloni. Predstavnici Udruženja učenicima i njihovim nastavnicima uručili su vrijedne knjige koje je, trudom Aca Gutića, darovao Zavod za udžbenike iz Beograda. Po jednu knjigu svojih aforizama svakom gostu poklonio je vrijedni član Udruženja Mitar Đerić Laki.

Direktorka Šaran Udruženju je poklonila likovni rad jednog od učenika škole i originalni zavičajni suvenir – staklena „Nevesinjska puška“, napunjena originalnom nevesinjskom rakijom šljivovicom.

Na putu za Nevesinje grupa je posjetila Spomenički kompleks posvećen Prvom srpskom ustanku u Orašcu, gdje je primio i ugostio Dragan Adamović, raniji predsjednik ove najpoznatije srpske mjesne zajednice. Važno je podsjetiti da je za vrijeme njegovog mandata upriličeno bratimljenje te mjesne zajednice sa nevesinjskom mjesnom zajednicom Luka.

Potom je putovanje nastavljeno do Oplenca i Spomen kompleksa kraljevske porodice Karađorđević. Tu je, kao i prethodnih godina, domaćin bio Dragan Arsenijević sa članovima njegove porodice.

Time se uspješno završilo i ovo nagradno putovanje.

Gosti nisu krili oduševljenje sa svim što su u toku ovog putovanja vidjeli i doživjeli.

A organizator putovanja, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, zadovoljan je što je i ove godine bio u mogućnosti da na ovaj način skrene pažnju na ove vrijedne mlade ljude i da ih nagradi za njihove rezultate u početnom dijelu njihovog školovanja.

Izvor: Radio Nevesinje