U našu redakciju danas je pristiglo saopštenje Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ koje prenosimo u cjelosti:

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je proglasila „Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu“.

Za pravo na slobodu i sopstvenu državu su podnesene velike žrtve. Za otadžbinu mnogi su se borili, krvarili i ginuli. Za tu zemlju, natopljenu krvlju i suzama, sada opet moramo da se borimo, ne oružjem već svojim pravom na glas, koje treba i mora da ima svaki čovjek.

Zato pozivamo sve građane Republike Srpske, sve koji je smatraju svojom otadžbinom, sve političare, sve stranke, na sabornost i jedinstvo. Da budu jedinstveni u odbrani svog prava da u svojoj zemlji biraju svoje praznike, obilježja, imena. Da budu jedinstveni u odbrani svog prava na slobodu i pravo mišljenja, a ne da nam ga neko nameće. Da budu jedinstveni u odbrani u odbrani Republike Srpske koju su nam oni koji su se borili, krvarili i dali živote za ovu zemlju ostavili u nasljeđe,.

Zato vas sve pozivamo da 25.09.2016. godine zaboravite na sve razmirice i podjele, iskoristite svoje demokratsko pravo i izađete na referendum i date glas za 9. januar kao Dan republike, date glas za Republiku Srpsku.

U potpisu predsjednik udruženja Pešikan Saša.

HP, septembar 2016.