У нашу редакцију данас је пристигло саопштење Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ које преносимо у цјелости:

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је прогласила „Републику Српску Босну и Херцеговину“.

За право на слободу и сопствену државу су поднесене велике жртве. За отаџбину многи су се борили, крварили и гинули. За ту земљу, натопљену крвљу и сузама, сада опет морамо да се боримо, не оружјем већ својим правом на глас, које треба и мора да има сваки човјек.

Зато позивамо све грађане Републике Српске, све који је сматрају својом отаџбином, све политичаре, све странке, на саборност и јединство. Да буду јединствени у одбрани свог права да у својој земљи бирају своје празнике, обиљежја, имена. Да буду јединствени у одбрани свог права на слободу и право мишљења, а не да нам га неко намеће. Да буду јединствени у одбрани у одбрани Републике Српске коју су нам они који су се борили, крварили и дали животе за ову земљу оставили у насљеђе,.

Зато вас све позивамо да 25.09.2016. године заборавите на све размирице и подјеле, искористите своје демократско право и изађете на референдум и дате глас за 9. јануар као Дан републике, дате глас за Републику Српску.

У потпису предсједник удружења Пешикан Саша.

ХП, септембар 2016.