Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPКD) „Prosvjeta“ iz Mostara danas je simboličnom podjelom diploma učenicima Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture obilježilo uspješan završetak nastave i pozvalo svu srpsku djecu sa područja Mostara da se priključe ovoj školi.

Dodjela diploma organizovana je u porti stare Crkvi u Mostaru, nakon liturgije i pomena povodom Vidovdana.

Na prigodnom druženju profesor istorije Vuk Bačanović održao je djeci predavanje o današnjem prazniku – Vidovdanu kroz vjerski i istorijski kontekst.
Rukovodilac Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture Duško Кojić rekao je da je epidemija virusa korona poremetila planove da se uspješna godina završi ekskurzijom, ali da će sve to biti nadoknađeno.

Кojić je naveo da Prosvjetinu školu pohađa oko 70 srpske djece sa područja Mostara koji nemaju mogućnost da nastavu pohađaju na srpskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te da na ovaj način kroz dopunsku nastavu stiču potrebna znanja i druže se.

– SPКD „Prosvjeta“ u Mostaru nastoji da kroz dopunsku nastavu omogući da srpska djeca uče svoj jezik, istoriju i kulturu. Prosvjetina škola održava se za tri grupe-mlađe osnovce, starije osnovce i srednjoškolce – naveo je Кojić.
On je dodao da se u okviru Prosvjetine škole organizuju i predavanje sa poznatim i uspješnim ličnostima iz svijeta umjetnosti, sporta, duhovnosti, te izrazio nadu da će od jeseni prostorije za nastavu biti opremljene i uslovne.

Nastavnik srpskog jezika u Prosvjetinoj školi Mila Trojanović Gašić istakla je da ova škola jako vrijedan projekat za srpsku djecu u Mostaru.
– Strašno je da u Mostaru nema prostora za srpski jezik u školama. Djeca su divna. S njima treba dosta raditi, ali oni mogu mnogo. Ako nastave da dolaze, makar i ovako, na dopunsku nastavu, ima nade – navela je Gašićeva.

Učenica Tea Domazet nosi najpozitivnija iskustva iz Prosvjetine škole koju pohađa nekoliko godina, te je za to vrijeme, kako je ispričala, naučila mnogo o srpskoj književnosti i istoriji, ali i o crkvenom pjevanju.

Diplome za svoju djecu danas je uzeo i Velibor Ivanišević koji je naveo da je Prosvjetina škola jako korisna srpskoj djeci, da je dobra nadopuna znanja, ali da je potrebno početi se boriti za srpski jezik u zvaničnom nastavnom planu i programu u ovom kantonu.

Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture u Mostaru već pet godina organizuje SPКD „Prosvjeta“ u partnerstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a nastava se izvodi u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske