U 40 – oj je prvi put stigao u zemlju svojih pradjedova. Iz daleke Argentine. Esteban Milović otac sedmoro djece, Trebinjcima poznatiji kao Stevan odlučio je da ostane u Hercegovini i lokalcima pokazao kako se i na Balkanu može napraviti unosan posao.

 

 

U Popovom polju zasadio je plantažu voća od kojeg godišnje zaradi više od milion maraka. Posjeduje Esteban 250 hiljada stabala jabuka, 20 hiljada stabala trešnje, a vinogradi firme prostiru se na čak 130 hektara. Dva sata su potrebna za obilazak plantaže automobilom, a ovaj Argentinac srpskog porijekla i dalje planira da širi proizvodnju.

“Velika prilika za ovaj kraj. Kako se ovaj kompleks bude razvijao do kraja da možda sve ove male parcele koje imamo u okruženju, ne sada vrlo brzo u kratku budućnost nego možda u malo daljoj budućnost budu imali priliku da se razviju u jednoj kooperaciji sa ovom firmom”, rekao je Milović.

Berba trešnje u toku. Kilogram košta od 4 do šest maraka. Ne može ih nadodavati kaže Esteban. A trešnje kao i jabuke idu osim na domeće i na tržišta Evropske unije i Rusije. Na plantaži zaposleni samo Hercegovci.

Plantaža je opremljena po najsavremenijim svjetskim standardima. Svaka parcela ima svoju meteorološku stanicu, pokrivena je protivgradnom zaštitom, kao i najsavremenijim mašinama za obradu zemlje i berbu voća. Radnici ne kriju znoj na čelu, ali kažu isplati se na kraju dana.

Uložio je Estebam Milović sa svojom porodicom u Popovo polje desetine miliona maraka. Novac se kaže polako vraća, a svu dobit uglavnom koristi za proširenje plantaža i uzgoj novih sorti. Ove godine eksperimantalno je na pet hektara zasadio lubenicu i dinje. Za dvadesetak dana kad prinos stavi na vagu odlučiće da li ovoj povrtlarskoj kulturi ima mjesta na hercegovačkoj zemlji.

Izvor: atvbl.com