Централна изборна комисија БиХ у уторак, 8. новембра, уручиће у Сарајеву сертификате званичницима изабраним на локалним изборима 2. октобра.

На локалним изборима, одржаним у 130 општина и 10 градова у БиХ, те Брчко дистрикту, изабрана су 3.093 носиоца мандата, од којих су 2.251 или 81,50 одсто мушкарци, подаци су ЦИК-а.

Изабрано је и 130 начелника општина, те градоначелници 10 градова у БиХ.

Међу изабраним начелницима је и шест жена – Милева Комленовић /СНСД/ у Калиновику, Мила Петковић /СНСД/ у Новом Горажду, Милка Иванквоић /Завичајни социјалдемократи-Миле Марчета/ у Источном Дрвару, Дивна Аничић /СНСД/ у Мркоњић Граду, Снежана Ружичић /СНСД/ у Језеру и Амра Бабић /независни кандидат/ у Високом.

ЦИК БиХ потврдио је 1. новембра, у законском року, резултате локалних избора у БиХ, осим за Столац, у којем су избори прекинути 2. октобра након неколико инцидената на бирачким мјестима.

Избори ни ове године нису расписани за град Мостар, будући да је Уставни суд БиХ још 2010. године прогласио неуставним одредбе Изборног закона БиХ који се тичу избора у овом граду.

Од од престанка важења тих одредаба, 18. јануара 2012. године до данас није постигнут договор који би омогућио измјене закона и одржавање избора у Мостару.

 

Извор: СРНА