„Škola sporta 2017“ novi je projekat Gradske administracije u Trebinju, a zvaničan početak je označen danas u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“. Ovaj projekat, čiji je cilj među najmlađim Trebinjcima promovisati zdrav način života te djecu „skloniti sa ulice“ i usmjeriti ih ka sportu, ranije je najavljivan, a u skorije vrijeme stekli su se uslovi za njegovu primjenu.

Ispred lokalne administracije, za naš portal govorio je Velibor Brnjoš, koji je rekao da ovaj projekat ima potpunu podršku Gradske uprave i gradonačelnika Luke Petrovića. Prema njegovim riječima, cilj je vratiti djecu u sport, usmjeriti ih ka istinskim vrijednostima i ukazati na jedan akutni problem, a to je dijabetes, koji je, na žalost, sve više pojavljuje među mladim ljudima.

Prema njegovim riječima u „Školi sporta“ trenira i treniraće od 160 do 170 djece, koji će biti raspoređeni u više kategorija. Po njemu cilj škole sporta je razvijanje psihomotornih sposobnosti kod djece i pozitivan uticam na njihovu psihu u vrijeme kada tehnologija uzima maha.

Kroz ovaj proces vidjeće se koja djeca imaju afinitet za koji sport i usmjeravaće se ka njemu. Primarni sportovi za Školu sporta su fudbal, košarka, rukomet i odbojka. Brnjoš otkriva da će biti i osnovnih elemenata i gimnastike, a u specijalnim uslovima uključili bi se i borilački sportovi.

Trebinje je grad talenata i uvijek je bio sportski grad, a škola sporta je prilika da se možda rode neki novi sportisti koji će predstavljati ovaj grad u najboljem svjetlu.

Mladi profesori DIF-a koji su na evidenciji Biroa za zapošljavanje imaće priliku da svoje znanje upravo kroz Školu sporta prenesu na djecu.

Na kraju razgovora Brnjoš je podsjetio na važnost ovoga projekta i napominje da je ovo dobra prilika za djecu, ali i za cijeli grad.

 

Srećko Š.

Hercegovina Promo, novembar 2017.