Требиње је током протекла три дана било регионално средиште теолошке и научне мисли.

Предавањем о теми „Православни секуларизам“ које је одржао познати теолог Аристотел Папаниколау, завршен је пети симпозијум „Теологија у јавној сфери“.

Током три дана кроз предавања, панел дискусије, изложбе и промоције  теолози, научници, стручњаци из различитих области распарвљали су о теолошким, етичким и филозофским питањима савреманог живота.

Посљедњег дана овог јединственог научног скупа, о Курану као књизи о богу, човјеку и космосу, говорио је доц. др Кенан Мусић са Факултета исламских наука у Сарајеву.

Мусић каже да је сузбијање неразумијевања пит ка превазилажењу сукоба, тако да су их ови сусрети обогатили.

Двојица младих научника са ових простора, који су научну каријеру остварили у иностранству Иван Шупић и доктор Лазар Супић говорили су о темама из области физике и вјештачке интелигенције.

Иван Шупић из Института фотоничких наука у Барселони истиче да је важан дијалог теологије и науке, и сва рјешења се налазе у дијалогу.

Куда води развој вјештачке интелигенције и да ли човјечанство има разлога за бојазан од њене употребе, или злоупотребе – било је једно од питања која су занимала публику.

Лазар Супић са Универзизет „Беркли“ у САД рекао је да је вјештачка интелигенција нешто што се мора препознати, и што мора да препозна и образовни систем.

Уз завршно предавање Аристотела Папаниколауа, са универзитета „Фордам“ у Њујорку, одржана је и промоција издања Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

Извор: РТРС