Trebinje je tokom protekla tri dana bilo regionalno središte teološke i naučne misli.

Predavanjem o temi „Pravoslavni sekularizam“ koje je održao poznati teolog Aristotel Papanikolau, završen je peti simpozijum „Teologija u javnoj sferi“.

Tokom tri dana kroz predavanja, panel diskusije, izložbe i promocije  teolozi, naučnici, stručnjaci iz različitih oblasti rasparvljali su o teološkim, etičkim i filozofskim pitanjima savremanog života.

Posljednjeg dana ovog jedinstvenog naučnog skupa, o Kuranu kao knjizi o bogu, čovjeku i kosmosu, govorio je doc. dr Kenan Musić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Musić kaže da je suzbijanje nerazumijevanja pit ka prevazilaženju sukoba, tako da su ih ovi susreti obogatili.

Dvojica mladih naučnika sa ovih prostora, koji su naučnu karijeru ostvarili u inostranstvu Ivan Šupić i doktor Lazar Supić govorili su o temama iz oblasti fizike i vještačke inteligencije.

Ivan Šupić iz Instituta fotoničkih nauka u Barseloni ističe da je važan dijalog teologije i nauke, i sva rješenja se nalaze u dijalogu.

Kuda vodi razvoj vještačke inteligencije i da li čovječanstvo ima razloga za bojazan od njene upotrebe, ili zloupotrebe – bilo je jedno od pitanja koja su zanimala publiku.

Lazar Supić sa Univerzizet „Berkli“ u SAD rekao je da je vještačka inteligencija nešto što se mora prepoznati, i što mora da prepozna i obrazovni sistem.

Uz završno predavanje Aristotela Papanikolaua, sa univerziteta „Fordam“ u Njujorku, održana je i promocija izdanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Izvor: RTRS