Градоначелник  Лука Петровић одржао је састанак са директорима  требињских основних школа и наставницима физичке културе како би разговарали о унапређењу рада у области физичке културе у основним школама на подручју града Требиња.

Присутни су  усагласили да је неопходно  повећати контролу стручности тренера у спортским колективима, а договорено је и да директори требињских основних школа креирају базу података о укључености ученика у спортске активности у школама и спортским колективима.

DSC 7812 800

Поред повећања нивоа укључености дјеце у физичке активности, потребно   је формирати   и базу података са картоном физичког развоја ученика, и то  у сарадњи са Заводом за медицину рада и спорта РС.

Градоначелник  је подржао приједлог да се формира Школа спорта за ученике од 6 до 9 година која би била у оквиру спортског друштва „Леотар“, и  у оквиру које би се стручно и квалитетно радило са ученицима на развоју физичких и менталних способности. Након завршене школе спорта професори физичке културе би упућивали ученике у спортске клубове.Разлог оснивања Школе је,  између осталог , и  повећан број  здравствених поремећаја узрокованих физичком неактивношћу дјеце школског узраста.

„На основу извјештаја Завода за медицину рада и спорта Републике Српске  јасно је да велики број дјеце има здравствене проблеме који су уско повезани за недостатком адекватне физичке активности“,  истакао је Петровић, те подржао иницијативу да се ангажује професор физичке културе који би водио часове за ученике четвртих и петих разреда.  С тим у вези, формираће  се и списак професора физичког васпитања и образовања који немају пуну норму часова или се налазе на евиденцији  Завода за  за запошљавање у Требињу, а у сврху њиховог ангажовања у Школи спорта  или спортским колективима.

DSC 7813 800

Након обављене анализе стања физичког образовања у основним школама на подручју града, која ће се провести у наредном периоду, омогућиће се слободни термини у спортској дворани „Милош Мрдић“ и основним школама како би Школа спорта могла несметано функционисати.

 

Извор: Град Требиње