U Trebinju je juče osnovano Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje, čiji je cilj promocija ćirilice kao autentičnog pisma srpskog jezika i borbe za njen privilegovan status u javnoj upotrebi.

Na osnivačkoj sednici, u Galeriji Kulturnog centra, za predsednika društva izabrana je Vesna Andrić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Trebinja.

Jedan od inicijatora osnivanja društva i član Upravnog odbora trebinjske „Ćirilice“ Pavle Ratković kaže da je ćirilica jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda.

„Okupili smo profesore srpskog jezika, učitelje i veroučitelje, da bi promovisanjem sačuvali ćirilicu, da naši unuci za 50 ili sto godina ne bi morali tražiti diplomiranog lingvistu kad budu posećivali naše srednjovekovne manastire – da im iščitaju natpise sa ovih spomenika“, rekao je Ratković.

Predsednica udruženja „Ćirilica“ u Trebinju Vesna Andrić istakla je da zadatak prosvetnih radnika treba da bude podsticanje dece u školi da „shvate da je ćirilica srpsko pismo i da budu ponosni što njihov jezik ima svoje specifično pismo“.

„Ćirilica je posebna i po tome što u ovom pismu svaki glas ima svoj znak, a to je retkost među svetskim jezicima. Bitno je da shvate i da je ćirilica upotrebljiva, da je sve zastupljenija i na internetu i u medijima, naročito u Republici Srpskoj, na šta smo posebno ponosni“, rekla je Andrićeva.

 

Izvor: Srna