U Trebinju je održan redovni seminar za košarkaške sudije Republike Srpske, u organizaciji Udruženja košarkaških sudija Srpske.

Seminar ima veliki značaj pošto je došlo do većeg broj izmjena košarkaških pravila, kako bi se košarkaška igra što više ubrzala.

Ovaj seminar je imao veoma veliki značaj za košarkaške sudije RS, kako bi se pred početak prvenstva upoznali što bolje sa uvedenim novim pravilima. Cilj uvođenja novih pravila je da se što više ubrza sama igra na parketu.

– Teme na ovim godišnjim seminarima, posebno kada je došlo do izmjene košarkaških pravila, upoznavanje kompletnog sudijskog kadra sa novinama u pravilima, interpretacijama, i osnovnim sudijskim radnjama i osnovinim pravilima koje oni primjenjuju u svojim suđenjima, a to su mehanika i tehnika suđenja, rekao je Milan Plavšić, član sudijske komisije Košarkaškog saveza BiH

Košarka je jedan od rijetkih sportova koji svake četiri godine mijenja pravila, a nekada se dešava da se to radi u ciklusu od dvije godine. Pored samog upoznavanja sa novim pravilima, dat je i akcenat na analizi sudijskih nedostataka iz prethodne sezone, kako bi sudije što spremnije ušle u novu sezonu.

– Sigurno najznačajnija izmjena, što se mene lično tiče, kada dođe do šuta na koš i lopta udari u obruč, ekipi koja je bila u napadu ako osvoji loptu neće dati novih 24 sekunde, nego 14, tako da ćemo imati mnogo veći broj napada i mnogo više prilika da se postigne veći broj poena, da s0 etim igra ubrza, što je najznačajnija promjena i sve ide u jednom pravcu – prema NBA pravilima, što bi trebalo da bude da imamo jednu igru sa jednim pravilima u cijelom svijetu, istakao je Branko Lozanov, delegat na međunarodnim FIBA takmičenjima.

Milan Plavšić je istakao da RS i BiH raspolažu sa kvalitetnim košarkaškim sudijama

– Ukupno BiH ima kvalitetan sudijski kadar, tako i RS koja u članstvu Košarkaškog saveza BiH, odnosno njena sudijska organizacija, što pokazuje da zadnjih godina u svim prvenstvima u BiH, posebno u RS nema nikakvih problema kad je u pitanju suđenje, a i potencijal populacija koja se bavi suđenjem u RS. Mi sada raspolažemo sa oko 100 sudija, naglasio je Plavšić.

Već par godina košarkaške sudije svoje seminare održavaju u Trebinje, jer, kako kažu ovdje imaju najbolje uslove za teretski i praktični dio predavanja.

 

Izvor: Srpska caffe