U Trebinju će naredne godine biti izgrađena prva stambena zgrada za mlade bračne parove sa 35 stanova.

Izrada projektne dokumentacije je u toku, zgrada bi trebala biti smještena u Zasad polju, a prema procjenama cijena kvadrata će biti 1.000 KM.

– Da bi projekat zaživio, potrebno je uspostaviti komunikaciju putem javnih poziva i tendera između banke kao budućeg finansijera, parova koji su zainteresovani za stan, izvođača radova i gradske uprave. Ova četiri subjekta će napraviti program po kome će se raditi. Cilj je da zarada ne ode nikome, nego da uštedi onaj ko kupuje stan – istakao je trebinjski gradonačelnik Luka Petrović.

Prema njegovim riječima ima interesa izvođača, pa se polovinom februara naredne godine očekuje da budu izdefinisani svi uslovi, prava i obaveze, kao bi se raspisao tender i krenula gradnja.

Petrović ističe da grad ne može dati lokacije, a da ne garantuje da će cijena kvadrata stambenog prostora biti na nivou kakvu očekuju, a to je 1.000 KM bez PDV.

Naredne godine planirana je gradnja pet stambenih zgrada na području Trebinja, među kojima je i zgrade za boračke kategorije u saradnji sa resornim ministarstvom.

Prema planu kapitalnih investicija, koji je u okviru budžeta 2018. godine usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada, Trebinje će u sljedećoj godini u saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu, rasvjetu, izgradnju, sanaciju i opremanje objekata izdvojiti 6,3 miliona KM.

Najviše novca, 750.000 KM biće izdvojeno za učešće grada u projektu izgradnje hidrotehničkog sistema Trebinjsko polje, najvećeg u regionu koji omogućava korištenje savremenih metoda za navodnjavanje.

Pored ovoga, u saradnji sa Vladom RS najavljena su još četiri vodovodna sistema u seoskim područjima. Centar grada pretvoriće se u gradilište, pošto je najavljen početak radova na rekonstrukciji objekta na gradskoj pijaci sa dvije kule, popločavanju Starog grada, postavljanju LED rasvete.

Od saobraćajne infrastrukture najznačajniji najavljeni radovi su na saobraćajnicama u krugu bivše kasarne gdje niče novi stambeno -poslovni kompleks, putne komunikacije kroz industrijsku zonu Volujac, a biće završena i istočna obilaznica od naselja Gučina do Mokrih dolova, koju finansiraju “Putevi RS”.

Iz budžeta za narednu godinu biće izdvojen i dodatni novac za trebinjski Vatrogasni dom, na proljeće se očekuje da gradski park dobije potpuno novi izgled, a počeće i gradnja atletskog stadiona u okviru stadiona „Police“, koji će se finansirati iz tri naredna gradska budžeta.

Nove investicije

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović najavio je da će se graditi u svim dijelovima grada, te da je u godini na izmaku stabilizovano stanje u gradskom budžetu i usvojeni neophodni dokumenti kako bi se spremno ušlo u nove investicije.

 

D.Čolović

Izvor: blic.rs