U Trebinju će danas, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, biti održana projekcija dokumentarnog filma „Siguran ispod duge“, a sutra tradicionalni trebinjski kros protiv dijabetesa.


Iz trebinjskog Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica najavljeno je da će film o životu dječaka sa dijabetesom i dirljivoj priči o svemu sa čime se, zajedno sa porodicom, suočava od momenta uspostavljanja dijagnoze, biti premijerno prikazan na ovim prostorima.

Sve kadrove iz filma, u trajanju od 30 minuta, snimila je majka i ostali članovi porodice u periodu od 2001. do 2016. godine.

„Primarni cilj projekcije jeste da pokažemo koliko je zahtjevan i težak svakodnevni život oboljelih od dijabetesa, ali i da ohrabrimo pacijente i njihove bližnje da je uspješno liječenje i držanje bolesti pod kontrolom moguće“, ističu iz trebinjskog Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica.

Sponzor projekcije, koja će biti održana danas od 13.00 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, jeste kompanija „Novonordisk“.

Sutra će od 10.30 časova biti održan tradicionalni trebinjski kros protiv dijabetesa.

Učestvovaće djeca oboljela od dijabetesa /najmlađi članovi Udruženja/, djeca iz tri osnovne škole, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, nastavnici fizičkog vaspitanja, učenici Medicinske škole, volonteri Udruženja dijabetičara i ostali zainteresovani građani.

Start je predviđen kod NJegoševog spomenika, a ruta ide pored Marketa, preko mosta na Trebišnjici, pored hotela „Leotar“, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode.

Svim učesnicima će prije i nakon trke biti mjeren nivo šećera u krvi da bi se ukazalo na značaj vježbe za dobru regulaciju šećera.

„Cilj je integracija oboljelih od dijabetesa u društvo i podsticanje svih građana, institucija, zdravstvenih ustanova, škola, farmaceutskih kompanija, lokalnih zajednica i društveno odgovornih kompanija na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i promovisanje zdravog načina života, značajnog u prevenciji i liječenju dijabetesa“, naglašava se u saopštenju.

Pokrovitelj ove manifestacije je grad Trebinje, a obezbjeđivaće je pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon proglašenja pobjednika i uručenja diploma, na Trgu će biti mjeren šećer u krvi građanima, a ljekari Doma zdravlja i Opšte bolnice Trebinje razgovaraće i neposredno savjetovati građane.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Srna