Bez namjere da stvaramo paniku, ali u želji da upozorimo sve nadležne prenosimo saznanja najčitanijeg portala u Hrvatskoj Index.hr koja su prenijele u Nezavisne novine, prema kojim autobus kineskih turista iz grada Wuhana, koji je postao planetarno poznat kao epicentar novog koronavirusa, dolazi u Dubrovnik odakle će se uputiti u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je sinoć doznao Index, juče je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana (između Slovenije i Hrvatske) stigao autobus pun kineskih turista iz Vuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

Prema ovim informacijama, oni su na tlo Evrope doputovali avionom, i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su na milanskom aerodromu prošli tzv. screening stanja organizma.

Niko od ovih turista nije imao simptome bolesti.

Kuda putuju ? 

Prema informacijama koje ima portal Index, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a poznat je i njihov plan puta. Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku trebali provesti na Plitvičkim jezerima. Danas bi, pak, tokom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik.

Nakon toga planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Poznato je da većina turista iz Dubrovnika putuje upravo u Trebinje, a mnogi koriste i jeftinije smještajne kapacitete u najjužnijem gradu Srpske za obilazak dubrovačke rivijere, kao i gradova u okruženju.

Naš portal nema saznanja da li će ovi turisti odsjesti ili posjetiti Trebinje, a druga manje vjerovatna opcija jeste da se preko Metkovića zapute put Mostara.

NOVA INFO: Kasnije danas je portal Klix.ba objavio da će ipak ova grupa prenoćiti u Neumu i dalje se preko Metkovića zaputiti u Sarajevo preko Mostara. Na prelazu Klek njih će dočekati službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije u skladu sa zakonom obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista.

Vozaču ostavili upustva

Kako je Index.hr juče prenio, autobus sa kineskim turistima iz Vuhana, zaustavljen je na ulasku iz Slovenije u Hrvatsku, a putnici su dobili upustva o tome što moraju učiniti ako primijete simptome koronavirusa.

Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojem se mora javiti ako primijeti da neko od putnika ima simptome kovog virusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je ranije objavio upustva i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Policija: U autobusu ih je bilo 29, pregledani su u Milanu

Oko podneva danas najčitaniji hrvatski web portal je dobio informacije iz Policijske uprave zagrebačke vezano za ulazak turista iz Kine u Hrvatsku. Dežurna službenica za odnose s javnošću je potvrdila kako su kineski turisti ušli u Hrvatsku oko 11:25 sati.

„Jučer oko 11:25 sati je na granični prijelaz Begana pristupio autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Vuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a u zračnoj luki u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje“, poručila je.

Dodala je i kako su nadležne službe obaviještene s njihovim dolaskom te kako sve prate.

„O njihovom dolasku je obaviješten Hrvatski zavod javnog zdravstva, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno“, dodala je.

Potvrdila je kako nakon putovanja kroz Hrvatsku turisti nastavljaju u Bosnu i Hercegovinu.

***

Kako je danas poslijepodne prenio portal Klix.ba ovi turisti će se ipak zaputiti prema Sarajevu, ali preko Neuma u kome će prenoćiti ove noći.

 

HP, januar 2020.