Savez za promjene i dalje mjerka preostale direktorske fotelje u državnim agencijama, zajedno sa platama od nekoliko hiljada maraka.

 

Na posljednjoj sjednici Savjeta ministara imenovana su trojica koja su predložena iz tabora Srpske demokratske stranke. Uz javnosti već poznatog Pericu Stanića koji je sjeo na čelo SIPA-e, novi zamjenik direktora Agencije za identifikacione dokumente postao je Banjalučanin Radivoje Trbić, nekada poslanik u Narodnoj skupštini.

“Prvo treba ući u sistem, izučiti sistem. Svakako je to jako važan sistem i za RS i za FBiH i treba što je moguće više taj sistem unaprijediti”, istakao je Radivoje Trbić, zamjenik direktora Agencije za identifikacione dokumente BiH.

Kako saznajemo, novi zamjenik BH ANSA-e je isto SDS-ovac – Vlado Ćućilo, inače magistar elektrotehnike i stručnjak u polju civilne avijacije, što kažu i dospupni podaci na internetu. Priča oko preuzimanja direktorske fotelje u Agenciji za lijekove još nije završena. Iako su ministri u četvrtak raspravljali o imenovanju, kako saznajemo, zapelo je oko procedura. Kao što je ATV ranije objavila, SDS mjerka i ovu funkciju, a nezvanični kandidat je Slobodan Prtilo. PDP-ov kandidat iz kuloarskih priča je Milan Švraka iz Gradiške. U stranci još ne žele da kalkulišu.

“Pa pazite, ne bih govorio o imenima. Mi imamo veliki broj stručnih osoba koje mogu da odgovorno rade taj posao tako da ćemo u narednom periodu vidjeti kako ćemo to riješiti”, izjavio je Branislav Borenović iz PDP-a.

Dok se ne podijeli preostali dio kolača, NDP Dragana Čavića podvlači crtu. Dobili su mjesto vršioca dužnosti direktora Agencije za povratak gdje trenutno sjedi Nebojša Švraka, plus tri mjesta za diplomatsko-konzularna predstavništva. Uz još jednu kancelariju u Savjetu ministara svi NDP-ovci iz koalicione raspodjele stanu na prste jedne ruke.

“NDP je na kraju dobio mjesto zamjenika ministra civilnih poslova. Mi smo u ovoj cijeloj partnerskoj priči najmanji po broju osvojenih glasova i po broju osvojenih mandata iako to nije zanemarivo, ali pitanje je da li bi bez nas rezultat bio ovakav”, naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Državne agencije godišnje na plate daju najmanje pola miliona maraka. Direktorima i zamjenicima po nekoliko hiljada mjesečno. Agencija za lijekove tako je jedan od rekordera po isplaćivanju naknada zaposlenima, pa je na plate trošila više od dva i po miliona.

 

Izvor: ATV