Градоначелник Петровић каже да су, у оквиру капиталних инвестиција, започели изградњу нове зграде ватрогасног дома, а у плану је изградња зграде палате правде, јужне градске обилазнице “Алексина међа – Петрина – Подгљивље”. Изградња затвореног олимпијског базена “Абазовина” је такође већ почела, а очекује се и почетак реализације пројекта “Град на Црквини”.

Требиње град са око 31.000 становника, повољног је географског положаја. Развојни приоритети тога града су у привредним, пољопривредним, културним и туристичким потенцијалима, а све њихове потенцијале и могућности за улагања представит ће ускоро на инвестицијској конференцији, преноси агенција Фена.

Градоначелник Требиња Лука Петровић казао је Фени да окосницу требињске привреде чини хидропотенцијал, јер је Требиње значајан произвођач електричне енергије у цијелој РС и то захваљујући систему хидроелектране на Требишњици /ХЕТ/, који је изграђен крајем 60-их година, а у који се и данас константно улаже.

– Само системи на Требишњици годишње произведу 25 посто електричне енергије од укупне производње енергије у РС-у. Осим енергетике као важне привредне гране, у Требињу је развијена индустрија кондиторских производа “Свислајон” и дјелимично металска индустрија СЛ ИАТ – рекао је Петровић за Фену.

Градоначелник подсјећа да је Требиње раније било познато и по текстилој производњи. Међутим, због ниске конкурентности у тој области, усмјерени су на рурални развој и повећање пољопривредне производње у оквиру које имају потенцијал за производњу органске хране, која је посебно цијењена на иноземном тржишту.

Околина Требиња је погодна и за производњу различитих врста љековитог биља, а њихов пласман је могућ у фармацији, козметичкој индустрији и другим производним областима.

– Посљедњих година виноградарство и медарство доживјели су експанзиван развој, па значајан број требињских произвођача вина и меда пласира своје производе и изван наших граница. Због свих позитивних аспеката у пољопривредној производњи Град Требиње је почетком године основао Аграрни фонд, који пружа стручну помоћ локалним пољопривредницима и подршку кроз различите материјалне и новчане подстицаје – нагласио је.

У инфраструктурном смислу, Град Требиње проводи низ пројеката за унапређење мреже путева, система за водоснабдијевање, канализацију и електрификацију.

Тренутно радимо на трајном рјешавању проблема водоснабдијевања на територији града и околине. Ради се о вишемилионском пројекту реконструкције и изградње система за водоснабдијевање који се финансира из средстава ЕИБ-а и буџета града Требиња. По завршетку свих пројектних фаза, Требиње ће имати уредно и квалитетно снабдијевање водом у свим висинским зонама. Реализирамо и пројект реконструкције пречистача отпадних вода, а да бисмо омогућили развој пољопривредне производње у мјестима која немају техничку воду планирамо наставак реализације пројекта наводњавања Зубачког платоа и Требињског поља, те реализацију пројекта наводњавања обрадивих површина у селима Љубомир и Врпоље – нагласио је.

Градоначелник Петровић каже да су, у оквиру капиталних инвестиција, започели изградњу нове зграде ватрогасног дома, а у плану је изградња зграде палате правде, јужне градске обилазнице “Алексина међа – Петрина – Подгљивље”. Изградња затвореног олимпијског базена “Абазовина” је такође већ почела, а очекује се и почетак реализације пројекта “Град на Црквини”.

И даље смо интензивно ангажовани на пројекту изградње града сунца, који је у току а чијим ћемо завршетком добити низ различитих туристичких и привредних садржаја. У току је и израда пројекта за пословни објект градске тржнице, као и пројекта ревитализације Старог града у оквиру којег је планирана комплетна ревитализација инфраструктуре и инсталационих мрежа те обнова фасада на постојећим објектима – истакао је.

С обзиром на то да се Требиње налази у приморском залеђу, туризам представља важну привредну грану. Због сажимања различитих култура, оличених у заоставштини Аустроугарске монархије, историјским и културним остацима Отоманског царства и дугој православној традицији, Требиње нуди јединствену прилику да удахнете мултикултурни дух прошлости у савременом амбијенту.

Херцеговачка грачаница на Црквини, Стари град с погледом на некад највећу понорницу Требишњицу, која је била и инспирација бројним писцима и умјетницима, па и великом пјеснику Јовану Дучићу, незаобилазни манастири Тврдош, Завала, Дужи, изузетно очувано медитеранско градско језгро, те бројни херцеговачки ресторани с домаћом гастрономском понудом су само нека мјеста која туристи радо посјећују.

У оквиру друштвеног и културног садржаја, Град Требиње је покровитељ низа културних манифестација као што су “Дучићеве вечери поезије”, смотра аматерских позоришта “Фестивал фестивала”, Фестивал медитеранског филма, Требињска гитаријада “Мосток”.

Ове године Град је први пут организирао манифестацију “Зимзоград”. Због свега тога биљеже значајан пораст туристичких посјета, а према подацима ЈУ “Туристичка организација Града Требиња” број туристичких посјета у претходној години повећан је за 18 посто у односу на 2015. годину.

– Туристи у Требиње углавном долазе из Србије, Грчке, Турске, Јужне Кореје, Црне Горе, Велике Британије – каже градоначелник.

Петровић наглашава и то да је инвестициона и развојна политика Градске управе Требиње усмјерена на сарадњу кроз јавно-приватна партнерства и прекограничне сурадње за које процјењује да су оправдане, одрживе и да отварају могућност запошљавања грађана, преноси Фена.

– Због тога у овој години организујемо велику инвестициону конференцију у Требињу, на којој ћемо у оквиру тематских панела представити све наше потенцијале и могућности за улагања. Очекујемо да ће се позиву на конференцију одазвати бројни домаћи и инострани привредни субјекти и дипломате који ће, надамо се, препознати предности улагања у Требињу – поручио је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Извор: Capital.ba / Фена