Uskoro bismo na tržištu u Srpskoj mogli imati prve proizvode sa oznakom da su proizvedeni bez genetski modifikovanih organizama.

U aprilu ove godine Agencija za bezbjednost hrane BiH objavila je standarde o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO. Smjernice su u proceduri usvajanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Šta će ovo značiti za proizvođače i potrošače, raspravljali su učesnici seminara koji je juče održan u Trebinju.

U Bosni i Hercegovini zakonski propisi zabranjuju unošenje u životnu sredinu i stavljanje na tržište prehrambenih proizvoda za ishranu ljudi koji sadrže GMO. Kako bi domaći proizvođači svoj proizvod dodatno vrednovali oznakom da ne sadrži GMO uskoro će moći da zatraže sertifikaciju , kako bi njihov proizvod dobio logo koji će to i potvrditi.

– Na primjer neki proizvođač sira ili mlijeka ako želi da ima tu oznaku, moraće da potvrdi i da svi kooperanti hrane životinje hranom bez GMO – izjavio je zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo.

Sertifikovanje je neobavezno i može ga zatražiti proizvođač koji želi da oznakom svom proizvodu da dodatnu vrijednost.

– Sve su to načini na koji našim proizvođačima možemo pomoći da svom proizvodu daju dodatnu vrijednost – smatra direktor područne Privredne komore Trebinje Veselin Savić.

Dok na Zapadu takvi proizvodi imaju znatno višu cijenu i traženiji su, kod nas potrošači još nisu dovoljno upoznati sa GMO uopšte.

Seminari poput ovog imaju za cilj da informišu javnost o prednostima za proizvođače i za potrošače koje donosi označavanje proizvoda bez GMO. Izrada logotipa kojim će ti proizvodi biti označeni je u toku pa bi se domaći proizvodi sa ovom oznakom mogli naći na tržištu već naredne godine.

Izvor: RTRS